Terrorizmus gyanújával őrizetbe vették Nagyija Szavcsenko ukrán képviselőt

2018 március 22., csütörtök 16:23
37

Terrortámadás kitervelésének gyanúja alapján őrizetbe vették Nagyija Szavcsenko ukrán képviselőt, miután a parlament megfosztotta a mentelmi jogától. Szavcsenkót a szavazás után nem sokkal a parlament épületéből vezették el. 

A katonaként két éve orosz fogságból szabadult képviselőnő büntetőjogi felelősségre vonását a 450 fős ukrán törvényhozás 291 tagja támogatta. 277 képviselő szavazta meg őrizetbe vételének, 268 pedig letartóztatásba helyezésének engedélyezését.

Az indítványokat előterjesztő Jurij Lucenko főügyész a plenáris ülésen azt mondta: a képviselőnő Volodimir Rubannal, a Tisztikar elnevezésű, állítólagosan a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok fogságába esettek kiszabadításával foglalkozó civil szervezet nemrég őrizetbe vett vezetőjével közösen tervelt ki az államrend megdöntésére irányuló terrortámadásokat.

A főügyész szavai szerint azt tervezték, hogy aknavetővel tüzet nyitnak a törvényhozás és a kormány épületének is helyt adó kormánynegyedre a fővárosban lévő Truhanov-szigetről vagy a Dnyeper folyóról, egy uszályról. Lucenko az ülésen titkosszolgálati eszközökkel rögzített hang- és videofelvételeket mutatott be a vád alátámasztására. Azt mondta, azok a katonatisztek, akikkel Szavcsenko és Ruban tárgyalt a terveikről, együttműködést színleltek, majd jelentették az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) a készülő terrortámadást.

Képviselői kérdésekre válaszolva a főügyész kijelentette: nem támogatja, hogy Szavcsenkót minősítsék mentálisan betegnek.

A képviselőnő beszédében leszögezte, hogy önként nem mond le sem képviselői mandátumáról, sem az ukrán elnöktől kapott Ukrajna Hőse kitüntetésről. A felszólaló képviselők közül egy sem vette védelmébe Szavcsenkót.

A főügyész múlt csütörtökön a kijevi törvényhozás ülésén azt mondta, Szavcsenko személyesen adott utasítást a parlament épülete elleni terrortámadás végrehajtására, és erre vonatkozóan a nyomozó hatóságoknak „megdönthetetlen bizonyítékok vannak a birtokukban”.

Volodimir Rubant, a Tisztikar vezetőjét az ukrán hatóságok két héttel ezelőtt vették őrizetbe Donyeck megyében a frontvonalnál lévő egyik ellenőrző pontnál. Az autójában egy egész fegyverarzenált találtak, amivel az SZBU szerint Kijevben készült terrortámadásokat végrehajtani. Szavcsenko jelen volt, és támogatásáról biztosította Rubant azon a kijevi bírósági tárgyaláson, amin a férfit előzetes letartóztatásba helyezték.

A képviselőnő a napokban tett sajtónyilatkozataiban azt állította, hogy az ő „likvidálására kaptak megbízást” Petro Porosenko ukrán elnök környezetéhez tartozó személyek, akik „provokációt készítettek elő ellene, és puccs megszervezésére ösztönözték”. Azt is mondta, hogy csak azért tárgyalt terrortámadások megszervezéséről, hogy „összezavarja és nevetség tárgyává tegye” az ország politikai vezetését. 

Nadija Szavcsenko a tárgyalóteremben 2016. március 22-én. Fotó: Vaszilij Makszimov / AFP

Porosenko az ügyet kommentálva köszönetet mondott az SZBU-nak és a főügyészség munkatársainak, hogy emberéleteket mentettek meg „a tömeges terrortámadások megelőzésével és az orosz titkosszolgálatok Ukrajna elleni műveletének leleplezésével”. „A művelet célja a káoszkeltés és az ukrán állam elpusztítása volt. Mindez egy újabb emlékeztető arra, hogy Ukrajna ellen széles körű hibridháború zajlik, amelynek csak egyesült erővel tudunk ellenállni” – közölte az államfő a Facebook-oldalán.

Nagyija Szavcsenko 2016 májusában térhetett vissza Ukrajnába Oroszországból, ahol csaknem két éven át tartották fogva azzal a váddal, hogy ukrán oldalon részt vett a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban. A hazatérésekor ünnepelve fogadták az országban, Porosenko még Ukrajna Hőse címmel is kitüntette. A volt katonanő viszont – elfoglalva Kijevben parlamenti képviselői helyét, amihez a Julija Timosenko volt kormányfő vezette, most ellenzéki Haza párt juttatta őt a 2014-es választásokon – azonnal szembefordult a jelenlegi kijevi vezetéssel. Azután, hogy bármilyen felhatalmazás nélkül tárgyalásokat folytatott szakadár vezetőkkel a Donyec-medencében, a Haza párt is kizárta frakciójából, így független képviselőként folytatta a politizálást. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt