A brexit után az új brit útleveleket Franciaországban fogják gyártani

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A brexit egyik szimbolikus pillanata volt, amikor decemberben bejelentették, hogy az Egyesült Királyság az EU-ból való kilépéssel a tagállamokban általában használt bordó útlevélről visszavált a sötétkék útlevélre, amit 1921 és 1988 között használt. Theresa May azt mondta, ez „a függetlenség kifejezése” lesz.

Csakhogy csütörtökön az útleveleket jelenleg gyártó cég, a De La Rue közölte: a nemzeti identitást erősítő új útlevelek gyártásáról szóló szerződést egy rivális, francia-holland cég nyerte el 490 millió fontos ajánlattal, így a Gemalto fogja gyártani a brit nemzeti útlevelet, méghozzá valószínűleg Franciaországban.

A hír hallatán több brexitpárti angol kiborult. Martin Sutherland, a De La Rue vezetője meghívta Theresa May miniszterelnököt és Amber Rudd belügyminisztert a gyárukba, hogy magyarázzák el a munkásoknak, miért kell a nemzeti identitást Franciaországban építeni. Hivatalos közleményt egyelőre nem adtak ki az ügyben. (New York Times)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.