A brexit után az új brit útleveleket Franciaországban fogják gyártani

2018 március 24., szombat 5:47
60

A brexit egyik szimbolikus pillanata volt, amikor decemberben bejelentették, hogy az Egyesült Királyság az EU-ból való kilépéssel a tagállamokban általában használt bordó útlevélről visszavált a sötétkék útlevélre, amit 1921 és 1988 között használt. Theresa May azt mondta, ez „a függetlenség kifejezése” lesz.

Csakhogy csütörtökön az útleveleket jelenleg gyártó cég, a De La Rue közölte: a nemzeti identitást erősítő új útlevelek gyártásáról szóló szerződést egy rivális, francia-holland cég nyerte el 490 millió fontos ajánlattal, így a Gemalto fogja gyártani a brit nemzeti útlevelet, méghozzá valószínűleg Franciaországban.

A hír hallatán több brexitpárti angol kiborult. Martin Sutherland, a De La Rue vezetője meghívta Theresa May miniszterelnököt és Amber Rudd belügyminisztert a gyárukba, hogy magyarázzák el a munkásoknak, miért kell a nemzeti identitást Franciaországban építeni. Hivatalos közleményt egyelőre nem adtak ki az ügyben. (New York Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt