Megbukott Orosz Mihály Zoltán és az érpataki modell

2018 március 25., vasárnap 17:00
375
Orosz Mihály Zoltán

Vasárnap időközi polgármester- és képviselőválasztást tartottak Érpatakon, miután a Jobbik-közeli Orosz Mihály Zoltán vezette városvezetés a képviselő-testület több tagja szerint sem tudott tételesen elszámolni a kiadásokkal, és ezért 2017. december 19-én feloszlatta magát. Az 1673 fős lélekszámú városnak évek óta nincs törvény szerint elfogadott költségvetése. 

Az első hírek alapján úgy fest, hogy csúnyán megbukott a szélsőséges megoldásairól ismert érpataki modell. Az eseményeket Gulyás Márton élőzésén keresztül lehet követni, ahol elhangzott az is, hogy Orosz egyetlen kihívója, Nagy Imre Attiláné legalább 690 szavazatot kapott, míg Orosz csak 266-ot. 

A nagyjából 1300 jogosult közük hivatalosan 966-an mentek el szavazni  - ez 70 százalék körüli részvételt jelent:

A maskaráiról és kirekesztő, helyenként kifejezetten középkori városvezetési stílusáról ismertté vált Orosz Mihály Zoltán nemzetközi karriert is futott. Az Érpataki Modellről német és holland filmkészítők dokumentumfilmet is forgattak.  2014-ben a 444 is készített riportot a település áldatlan állapotairól. 

Nagy Imre Attiláné már 2014-ben is megpróbálkozott azzal, hogy leváltsa Oroszt, de akkor még több kihívója is akadt a polgármesternek, és Nagy nem járt sikerrel - fele annyi szavazatot kapott mint Orosz. 

A helyzet azóta még rosszabbra fordult Érapatakon: egy év már közmunka sincs, folyamatosak voltak a gazdasági visszaélések. Nagy Imre Attiláné most simán nyert.

A hat képviselői helyre tizenhatan pályáztak, egy fideszes kivételével mind függetlenként. 

Orosz érezhette a vesztét, mert vasárnap összetűzésbe keveredett a róla és a településen zajló eseményekről forgató videósokkal is. Az új polgármester környezetében többen könnyek közt fogadták az eredményt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt