MNB: A Magyar Nemzet cikke veszélyezteti a pénzügyi stabilitást

bűnügy
2018 március 26., 18:52
comments 443

A rendőrség és az ügyészség után hétfő este a Magyar Nemzeti Bank is reagált a Magyar Nemzet reggeli cikkére, amelyben a lap azt írta, hogy az Egyesült Államokban egy olyan magyar állampolgár került az FBI tanúvédelmi programjába, akinek kulcsszerepe lehetett az itthon elsikkasztott uniós pénzek külföldre juttatásában.

A lap szerint az amerikai hatóságok a magyar férfit (akiről itt írtunk bővebben) egy olyan hálózat részének tartják, amelyen keresztül az elmúlt években 1300 milliárd forintnak megfelelő összeg szivároghatott ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra. A gyanú szerint néhány millió eurós összegben felvett pénzeket a futárok gyémántban vagy az arab világ párhuzamos bankrendszerén vihették külföldre, jellemzően közel-keleti vagy szingapúri számlákra.

Az MNB minderre azt írta, hogy – már csak a hírben szereplő összeg nagyságrendje miatt is - a pénzügyi stabilitás veszélyeztetésére alkalmasnak tartja a Magyar Nemzet cikkét. Szerintük a cikkben szereplő 1300 milliárd forintnyi összeg lényegesen meghaladja az újságban említett hazai nagybank (az MKB) háztartási és vállalati betétállományának teljes összegét.

Ezután pedig nem fukarkodtak a jelzőkkel:

Szerintük minden olyan (esetlegesen politikai érdekből történő) kísérlet, amely a teljes magyar pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat próbálja kétségbe vonni, “alkalmas lehet a pénzügyi rendszer hitelességének, stabilitásának csorbítására”. Emiatt pedig elítélik az újság “ügyfelek megtévesztésére alkalmas”, “megalapozott információkat nélkülöző” cikkét, amelynek “közlése mögött vélhetően politikai szándékok állhatnak”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.