A kormány törvénnyel tenne keresztbe a Mol-toronyház megépítésének

A kormány törvényjavaslatot nyújt be, hogy ne lehessen Magyarország területén 65 méternél magasabb épületet építeni, jelentette be Lázár János a kormányinfón. A törvény június 30-án lépne hatályba. Aki addig nem nyit építési naplót, 65 méternél magasabb épületet nem építhet. 

A lépés keresztbe tehet a MOL terveinek, ami 120 méteres felhőkarcolót építene a Kopaszi-gáton. A miniszter már tavaly is beszélt arról, hogy a toronyház tájseb lenne, ha megépülne. 

Az új torony látványterve nappalFotó: MOL Campus

Lázár elmondta, hogy számos magasház-építési kísérlet van Budapesten, például a 13. kerületben. Elmondta, hogy a akár 120 méteres épületek is szóba kerülhetnek. 

A miniszter szerint hiba lenne, ha nem a Bazilika adná a legmagasabb pontot. Ehhez illesztik az építési magasságot. A döntést már az új országgyűlés hozhatja meg. Lázár szerint jelenleg három magasházépítés „veszélyezteti Pestet”. Ebből mind a három a budai oldalról a pesti oldal látványát és akár a világörökségi címet is érdemben befolyásolná. 

 Ezen kívül van két kérelem, ami több toronyház építését is megcélozza. A kormány akár az érintettek kártalanítása mellett is kész végigvinni tervét.