Visszamenőleg vizsgálhatják felül a gazdag oroszoknak kiadott befektetői vízumokat Nagy-Britanniában

külföld
2018 március 28., 16:27
comments 45

A brit belügyminiszter, Amber Rudd beszélt arról szerdán, hogy országa visszamenőleg fog áttekinteni olyan befektetői vízumokat, melyeket vagyonos külföldiek számára állítottak ki, majd utána eldöntik, szükség van-e további lépésekre.

Rudd azután beszélt erről, hogy parlamenti kérdést kapott arról a hétszáz orosz állampolgárról, aki 2008 és 2015 között úgynevezett Tier-1 vízummal érkezett az országba. A Tier-1 vízum azoknak járhat, akiknek legalább 50 ezer fontjuk van befektetési alapokban.

A Szergej Szkripal és lánya ellen elkövetett idegmérges támadás óta egyre komolyabb a politikai nyomás aziránt, hogy Oroszország ellen érdemi fellépést éppen a vagyonukat Nagy-Britanniába átvivő orosz oligarchák elleni intézkedésekkel lehetne elérni. Rudd arról is beszélt, hogy a Tier 1-szisztémát megreformálták 2015 és 2016 között, és azóta 84 százalékkal esett vissza a kiadott vízumok száma. Ennek ellenére Rudd most arra kérte minisztériumát, hogy derítsék ki, van-e még tennivalójuk a korábban megítélt vízumokkal.

Kedden már Theresa May miniszterelnök is jelezte, hogy Nagy-Britanniának jogában áll kivizsgálnia, hogy a vízumrendszerükkel nem történt-e visszaélés. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.