Visszamenőleg vizsgálhatják felül a gazdag oroszoknak kiadott befektetői vízumokat Nagy-Britanniában

A brit belügyminiszter, Amber Rudd beszélt arról szerdán, hogy országa visszamenőleg fog áttekinteni olyan befektetői vízumokat, melyeket vagyonos külföldiek számára állítottak ki, majd utána eldöntik, szükség van-e további lépésekre. 

Rudd azután beszélt erről, hogy parlamenti kérdést kapott arról a hétszáz orosz állampolgárról, aki 2008 és 2015 között úgynevezett Tier-1 vízummal érkezett az országba. A Tier-1 vízum azoknak járhat, akiknek legalább 50 ezer fontjuk van befektetési alapokban. 

A Szergej Szkripal és lánya ellen elkövetett idegmérges támadás óta egyre komolyabb a politikai nyomás aziránt, hogy  Oroszország ellen érdemi fellépést éppen a vagyonukat Nagy-Britanniába átvivő orosz oligarchák elleni intézkedésekkel lehetne elérni. Rudd arról is beszélt, hogy a Tier 1-szisztémát megreformálták 2015 és 2016 között, és azóta 84 százalékkal esett vissza a kiadott vízumok száma. Ennek ellenére Rudd most arra kérte minisztériumát, hogy derítsék ki, van-e még tennivalójuk a korábban megítélt vízumokkal. 

Kedden már Theresa May miniszterelnök is jelezte, hogy Nagy-Britanniának jogában áll kivizsgálnia, hogy a vízumrendszerükkel nem történt-e visszaélés. (Reuters)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.