Georgia is kiutasít egy orosz diplomatát

külföld
2018 március 29., 11:53
comments 110

Georgia kiutasít egy orosz diplomatát, akinek egy hetet adtak arra, hogy elhagyja az országot - jelentette be csütörtökön a georgiai külügyminisztérium.

Georgia külügyminisztériuma elítéli a vegyi fegyver alkalmazásának tényét Nagy-Britannia területén, ami három polgár súlyos egészségkárosodásához vezetett, és veszélybe sodorta további polgárok életét és egészségét. 

A külügyminisztérium szolidaritást vállal Nagy-Britanniával, osztja Nagy-Britannia és a nemzetközi közösség álláspontját ebben a kérdésben, és ennek megfelelően nemkívánatosnak minősíti egy orosz diplomata jelenlétét Georgia területén 

- áll a külügyi tárca közleményében. Georgia külügyminisztériuma arra kéri az orosz diplomatát, hogy hét napon belül hagyja el az ország területét - teszik hozzá. További részletek nem ismeretesek.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripal március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel kerültek az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés ügynöke volt, ami miatt hazájában elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték.
London a merénylettel az oroszokat gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. A vádak és viszonvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. Később egy sor EU- és NATO-tagállam, valamint több más ország utasított ki orosz diplomatákat, köztük Magyarország is, Új-Zéland pedig bejelentette, hogy megtiltja, hogy a kiutasított diplomaták belépjenek az országba. A nyugati országok jelentős részben felsorakoztak Nagy-Britannia mögött, megtorlásul az idegméreggel elkövetett angliai merénylet miatt. 

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.