Georgia is kiutasít egy orosz diplomatát

Georgia kiutasít egy orosz diplomatát, akinek egy hetet adtak arra, hogy elhagyja az országot - jelentette be csütörtökön a georgiai külügyminisztérium.

Georgia külügyminisztériuma elítéli a vegyi fegyver alkalmazásának tényét Nagy-Britannia területén, ami három polgár súlyos egészségkárosodásához vezetett, és veszélybe sodorta további polgárok életét és egészségét. 

A külügyminisztérium szolidaritást vállal Nagy-Britanniával, osztja Nagy-Britannia és a nemzetközi közösség álláspontját ebben a kérdésben, és ennek megfelelően nemkívánatosnak minősíti egy orosz diplomata jelenlétét Georgia területén 

- áll a külügyi tárca közleményében. Georgia külügyminisztériuma arra kéri az orosz diplomatát, hogy hét napon belül hagyja el az ország területét - teszik hozzá. További részletek nem ismeretesek.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripal március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel kerültek az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés ügynöke volt, ami miatt hazájában elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték.
London a merénylettel az oroszokat gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. A vádak és viszonvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. Később egy sor EU- és NATO-tagállam, valamint több más ország utasított ki orosz diplomatákat, köztük Magyarország is, Új-Zéland pedig bejelentette, hogy megtiltja, hogy a kiutasított diplomaták belépjenek az országba. A nyugati országok jelentős részben felsorakoztak Nagy-Britannia mögött, megtorlásul az idegméreggel elkövetett angliai merénylet miatt. 

(MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.