Lemondott a szlovák rendőrség korrupcióellenes részlegének vezetője

külföld
2018 március 29., 18:55
comments 43

Lemondott tisztségéről Róbert Krajmer, a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupcióellenes csoportjának vezetője – jelentette be közleményében az országos rendőr-főkapitányság vezetése.

Krajmer lemondása volt az első személyi változás a rendőrség vezetésében, amióta a múlt héten a szociáldemokrata Peter Pellegrini váltotta a kormány élén a szintén az Irány -Szociáldemokrácia (Smer-SD) színeiben politizáló Robert Ficót.

Fico a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és a menyasszonya meggyilkolása után kitört kormányválság miatt mondott le. Kuciak szlovák kormánypolitikusok, gyanús vállalkozók és a maffia közötti kapcsolatokról írt.

Szlovák médiaértesülések szerint Krajmer közel áll Norbert Bödör oligarchához, aki Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány sógora, és akiről Ján Kuciák is írt.

Krajmer feleségének, Maria Krajmerovának résztulajdona van egy pozsonyi bevásárlóközpontot birtokló cégben. A cég tulajdonosai között van az a Zoroslav Kollár, akinek a neve szerepelt a szlovák rendőrség által készített, állítólagos maffiatagok nevét tartalmazó listán. Krajmerová elutasította, hogy beszámoljon a vagyona eredetéről, így a főügyészség vizsgálatot kíván indítani az ügyben.

Krajmer csütörtökön azt mondta, hogy lemondását a családjára és a korrupcióellenes csoport munkájára gyakorolt nagy nyomás miatt nyújtotta be, ami szerinte indokolatlan és politikai indíttatású. Krajmer továbbra is a rendőrség kötelékében marad.

Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű ellenzéki tömörülés üdvözölte Krajmer lemondását. Az általa vezetett rendőrségi csoport a párt szerint többnyire kis jelentőségű korrupciós ügyekkel foglalkozott. Az ellenzék egy része és a sajtó Tibor Gaspar távozását követeli. Tomas Drucker, az új belügyminiszter (Irány - Szociáldemokrácia) nem közölte, hogy leváltja-e az országos rendőrfőkapitányt. A Fico-kormány ellen az elmúlt hetekben tüntetéseket szervező aktivisták bejelentették, hogy a jövő héten Gaspar lemondásáért szerveznek demonstrációt.

A rendőrség, az ügyészség és az alkotmánybíróság hitelének visszaállítása érdekében a rendőrség független igazságszolgáltatási szervvé történő átalakítását, a rendőrfőkapitány és az alkotmánybíróság tagjai megválasztásának megreformálását és személyi változásokat javasol a kormánynak több civil szervezet – közölte a TASR hírügynökséggel Juraj Rizman, a Via Iuris NGO szóvivője.

A Fair-play Szövetség, a Via Iuris, az Intézet a Jól Kormányzott társadalomért, a Liga az Emberi Jogokért, a Nyílt Társadalomért Alapítvány, a Pontis Alapítvány és az Állítsuk meg a Korrupciót Alapítvány nevű civil szervezetek felszólítják a kormányt, hogy haladéktalanul hozzon intézkedéseket a rendőrség és az ügyészség vezetősége megbízhatóságának biztosítása érdekében, a rendőrség politikai befolyásolhatósága ellen, helyezze az ügyészséget nyilvános felügyelet alá, és biztosítsa az alkotmánybíróság megbízhatóságát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.