Kiállnak esperesük mellett az evangélikusok

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökeFotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Közleményt juttattak el az MTI-hez  Dr. Fabiny Tamás, Gáncs Péter és Szemerei János, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspökei, amiben megvédik Mesterházy Balázs  harkai esperesüket, aki vasárnap a Kossuth Rádió által is közvetített prédikációjában váratlanul emberséges hangot ütött meg. 

Mesterházy Balázs többek között arról beszélt, hogy a „Mindenható Úristent képviselő angyal könnyed és laza kőre ülése fricskát ad azoknak (...) akik szeretnék velünk elhitetni, hogy egy másik vallás képviselői ismeretlenül is rosszak, (...) akik azt mondják, hogy gyűlölnöm kell a nálam sötétebb bőrű embertársamat, (...) smég azoknak is, akik hagyják, hogy Emőke vagy Gábor szavazzon majd helyettük.”

Az eset annyira megviselte Bayer Zsolt közírót, hogy hétfőn úgy döntött, ő kilép az egyházból és katolikus lesz. 

Pedig ha kicsit türelmesebb, Bayer talán maradhatott volna evangélikus, a püspökök szerint ugyanis az esperes igazat és jól beszélt, és nem voltak szavainak aktuálpolitikai jelentései:

„Mélyen sajnáljuk, hogy Mesterházy Balázs esperes teológiailag átgondolt, az evangéliumhoz hű húsvéti rádiós igehirdetéséből sokan nem a feltámadás örömhírét hallották meg, hanem - nyilván a közelgő választások miatt - annak önkényesen aktuálpolitikai tartalmat tulajdonítottak. Meggyőződésünk, hogy lelkészeink esküjükhöz méltóan az evangélium tiszta hirdetését és a rájuk bízottak pásztorolását, továbbá a békesség megteremtését tartják feladatuknak. Egyházunk népétől, a magyar társadalomtól, különösen is a közszereplőktől és a média képviselőitől a józanság és az igazmondás komolyan vételét, valamint a másik ember méltóságának megbecsülését kérjük.”