Márki-Zay kihirdette a legesélyesebb ellenzéki jelöltet mind a 106 körzetben

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az ellenzéki összefogás szimbólumává vált Márki-Zay Péter két hete jelentette be, hogy több pártfüggetlen mozgalommal együtt közzéteszi „a rendszerváltás jelöltjeinek” listáját. Akkor 53 olyan egyéni jelölt neve került fel a rendszervaltas2018.hu-ra, akiket különböző mérések összesítése után a legesélyesebbnek tartanak a kormánypártok legyőzésére. 

Most pedig mind a 106 választókerületben kiválasztottak egy jelöltet.

Ez a lista tulajdonképpen már az összesítések összesítése. A taktikaiszavazas.hu például eleve több felmérésből és választási adatból kalkulál részletesen leírt módszertan alapján, de Márki-Zay csapata ezen kívül a Közös Ország Mozgalom, a Viszlát, kétharmad!, a volt miniszterekből álló V18 és a Számoljunk Együtt Mozgalom eredményeit is figyelembe veszi, illetve az ellenzéki pártokkal is konzultál. (A különböző becslésekről itt írtunk részletesen.)

A márciusi sajtótájékoztatóFotó: Halász Júlia

A Közös Ország Mozgalom irodájában tartott sajtótájékoztatón ezek a csoportok jórészt fel is szólaltak. A taktikaiszavazas.hu készítője például arról beszélt, hogy a kormányváltáshoz 70 százalékos részvétel és legalább 500 ezer átszavazó kell. 

Balázs Péter, a V18 vezetője arra emlékeztetett, hogy 2014-ben csak 10 körzetet hozott el az ellenzék, de ők mostanra 53 körzetben látnak esélyes ellenzéki jelöltet. Köztük 20 MSZP-s, 16 jobbikos, 9 DK-s, 4 LMP-s, 2 együttes és 2 független jelölt van. Velük ellentétben Márki-Zay ezen az oldalon mindenhol, vagyis a biztos fideszes körzetekben is ajánl esélyes jelöltet, és a listán feltüntetik, akik a V18-nál is befutók.

„Komoly mérföldkőként értékelhetjük azt, hogy ma több szervezet, amely egymástól részben eltérő ajánlatokat tett a választóknak, harmonizálni tudta a listáit” - mondta a hódmezővásárhelyi polgármester. „Listán mindenki szavazzon a szívéhez legközelebb álló, bejutásra  esélyes pártra, viszont az egyéni jelölteknél mindenkit taktikai szavazásra buzdítunk.” Márki-Zay ezért arra kérte a baloldali szavazókat, hogy szükség esetén szavazzanak a Jobbik jelöltjére, és fordítva.

Az eddigieken felül elindult egy újabb oldal, az orbannakmenniekell.hu, amely a lehető legegyszerűbb formában közli az Esélyes Jelölt kilétét: csak be kell írni a címet, és már dobja is a nevet. (Mármint ha túljut a kezdeti köhögésen, mert egyelőre nem nagyon működik, talán a hirtelen terhelés miatt.)

A sajtótájékoztatón bemutatták a Nyomtass te is! nevű kezdeményezést, amely azt a célt tűzte ki, hogy ingyenesen letölthető és osztogatható kis füzetkékkel ellensúlyozza a kormánypropagandát. A 80-as évek szamizdatjaira emlékeztető kiadvány legújabb számai már nem csak híreket, de választási tanácsokat is tartalmaznak, és az egyes megyék külön verziókat kaptak.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.