Márki-Zay kihirdette a legesélyesebb ellenzéki jelöltet mind a 106 körzetben

2018 április 3., kedd 14:32
416

Az ellenzéki összefogás szimbólumává vált Márki-Zay Péter két hete jelentette be, hogy több pártfüggetlen mozgalommal együtt közzéteszi „a rendszerváltás jelöltjeinek” listáját. Akkor 53 olyan egyéni jelölt neve került fel a rendszervaltas2018.hu-ra, akiket különböző mérések összesítése után a legesélyesebbnek tartanak a kormánypártok legyőzésére. 

Most pedig mind a 106 választókerületben kiválasztottak egy jelöltet.

Ez a lista tulajdonképpen már az összesítések összesítése. A taktikaiszavazas.hu például eleve több felmérésből és választási adatból kalkulál részletesen leírt módszertan alapján, de Márki-Zay csapata ezen kívül a Közös Ország Mozgalom, a Viszlát, kétharmad!, a volt miniszterekből álló V18 és a Számoljunk Együtt Mozgalom eredményeit is figyelembe veszi, illetve az ellenzéki pártokkal is konzultál. (A különböző becslésekről itt írtunk részletesen.)

A márciusi sajtótájékoztató Fotó: Halász Júlia

A Közös Ország Mozgalom irodájában tartott sajtótájékoztatón ezek a csoportok jórészt fel is szólaltak. A taktikaiszavazas.hu készítője például arról beszélt, hogy a kormányváltáshoz 70 százalékos részvétel és legalább 500 ezer átszavazó kell. 

Balázs Péter, a V18 vezetője arra emlékeztetett, hogy 2014-ben csak 10 körzetet hozott el az ellenzék, de ők mostanra 53 körzetben látnak esélyes ellenzéki jelöltet. Köztük 20 MSZP-s, 16 jobbikos, 9 DK-s, 4 LMP-s, 2 együttes és 2 független jelölt van. Velük ellentétben Márki-Zay ezen az oldalon mindenhol, vagyis a biztos fideszes körzetekben is ajánl esélyes jelöltet, és a listán feltüntetik, akik a V18-nál is befutók.

„Komoly mérföldkőként értékelhetjük azt, hogy ma több szervezet, amely egymástól részben eltérő ajánlatokat tett a választóknak, harmonizálni tudta a listáit” - mondta a hódmezővásárhelyi polgármester. „Listán mindenki szavazzon a szívéhez legközelebb álló, bejutásra  esélyes pártra, viszont az egyéni jelölteknél mindenkit taktikai szavazásra buzdítunk.” Márki-Zay ezért arra kérte a baloldali szavazókat, hogy szükség esetén szavazzanak a Jobbik jelöltjére, és fordítva.

Az eddigieken felül elindult egy újabb oldal, az orbannakmenniekell.hu, amely a lehető legegyszerűbb formában közli az Esélyes Jelölt kilétét: csak be kell írni a címet, és már dobja is a nevet. (Mármint ha túljut a kezdeti köhögésen, mert egyelőre nem nagyon működik, talán a hirtelen terhelés miatt.)

A sajtótájékoztatón bemutatták a Nyomtass te is! nevű kezdeményezést, amely azt a célt tűzte ki, hogy ingyenesen letölthető és osztogatható kis füzetkékkel ellensúlyozza a kormánypropagandát. A 80-as évek szamizdatjaira emlékeztető kiadvány legújabb számai már nem csak híreket, de választási tanácsokat is tartalmaznak, és az egyes megyék külön verziókat kaptak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt