Az Alkotmánybíróság szerint is törvényt sértett a köztévé

Média
2018 április 04., 12:36
comments 118

A Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria után az Alkotmánybíróság is kimondta, a köztévé Ma Reggel című műsora törvényt sértett. Az egymilliós büntetést viszont elengedték nekik - írja az Index.

Az Alkotmánybíróság tanácsa elutasította a Kúria Kvk.I.37.353/2018/2. számú végzése ellen benyújtott alkotmányjogi panaszt.

Az alkotmányjogi panasz előzményeként a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy az indítványozó médiaszolgáltató (az M1 televízió) megsértette a választási eljárásról szóló törvényben foglalt esélyegyenlőség alapelvét azzal, hogy Ma reggel című műsora 2018. február 28. és március 13. közötti műsorfolyamában a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelölő szervezetnek nem biztosított megjelenési lehetőséget. Ezen túlmenően a jogsértőt eltiltotta a további jogsértéstől és kötelezte arra is, hogy az NVB határozat rendelkező részét az érintett televíziós műsorszám előtt tegye közzé, valamint 1 035 000 Forint bírság megfizetésére is.

Az NVB-hez egy magánszemély nyújtott be kifogást a közszolgálat hírcsatorna eljárásával kapcsolatban: az M1 televízió „Ma reggel” című műsorában az országgyűlési választási kampány idején, azaz 2018. február 28. és március 13. között, a FIDESZ-KDNP Párt és a kormány képviselői, illetve a kormányhoz köthető elemzők rendszeresen szerepeltek. A beadványban 11 műsorszámot jelöltek meg, ahol a megjelent személyek a kormánypártok érdekében kampánytevékenységet folytattak és ennek során több esetben megnevezték a Jobbik Magyarországért Mozgalmat, és ezt a pártot, valamint az ellenzéket megszólalásaikban negatív színben tüntették fel. Ehhez képest a Jobbik Magyarországért Mozgalom egyetlen egyszer sem kapott a műsorban megjelenési, reagálási lehetőséget, és a műsorba egyetlen ellenzéki politikus sem hívtak meg.

Az NVB határozatával szemben az M1 felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő. A Kúria döntésével – a bírság fizetésére kötelezés kivételével – helybenhagyta a határozatot, és megállapította: az NVB helytállóan jutott arra a következtetésre, hogy a kampányidőszakban a politikai, közéleti témákkal foglalkozó műsorban nem lehet csak egyes jelölő szervezetek vonatkozásában biztosítani a megjelenési lehetőséget. Az M1 erre alkotmányjogi panaszt nyújtott be Alkotmánybírósághoz, melyben kérte, hogy a testület a véleménynyilvánítási szabadság és a sajtószabadság megsértése miatt semmisítse meg a Kúria végzését.

Az Alkotmánybíróság az indítványt nem találta megalapozottnak.

Szabad és demokratikus választások nem képzelhetők el anélkül, hogy a sajtó ne a megfelelő tájékoztatáshoz kapcsolódó alkotmányos felelőssége szerint járna el. Az Alkotmánybíróság hangsúlyozza, hogy ez mindenekelőtt és leginkább a szerkesztés szabadságának elismerését, a tartalmi beavatkozás tilalmának tiszteletben tartását igényli az állam részéről.

Meghatározott körben azonban alkotmányosan indokolhatóvá és szükségessé válhat a tájékoztatást érintő egyes követelmények előírása. Minden jelöltnek alapvetően azonos lehetőségek kell, hogy a rendelkezésére álljanak a választási kampányban, vagyis a szavazatokért való verseny nyitott kell, hogy legyen. Ez azt jelenti, hogy az államnak elkötelezettnek kell lennie a törvények olyan alkalmazása iránt, amely a választási eljárás során biztosítja az egyenlő bánásmódot minden érintett vonatkozásában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.