Az Alkotmánybíróság csak a választások után dönti el, hogy le kell-e szedni a beazonosíthatatlan Orbán-plakátokat

A választásokig mégis az utcán maradhatnak Orbán Viktor jogsértőnek minősített plakátjai, mert az Alkotmánybíróság nem akarja korlátozni a kormánypárt kampányát. 

A Kúria a hétfőn jogsértőnek minősített egy Orbán-plakátot, mert nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy azt a Fidesz vagy a kormány tette-e ki. Erre az eredeti panaszt beadó Momentum 24 órás plakátvadászatot hirdetett, hogy bebizonyítsák, országos kampányról van szó, ami miatt a tiszaújvárosi választási bizottság végül kétmillióra forintra bírságolta miatta a Fideszt.

Szombathelyen valaki kiegészítette a Fidesz plakátjátFotó: Nyugat.hu

Erre Gulyás Gergely  alkotmánybírósági panaszt adott be, mert szerinte gátolná a Fidesz kampányát a még hátralévő napokban, tehát sértené a párt véleménynyilvánítási szabadságát, ha el kellene távolítani a plakátokat. A Fidesz frakcióvezetője szerint a Kúria „jogalkalmazói önkényt” valósított meg. 

A hvg.hu beszámolója szerint Alkotmánybíróság Schanda Balázs vezette tanácsa a lényegében elfogadta Gulyás érvelését: a végzés szerint érdemben vizsgálja a panaszt, de mivel egyelőre nem döntött, „súlyos és helyrehozhatatlan kár vagy hátrány elkerülése érdekében” kérte a bírói döntés felfüggesztését. A testület szerint a hátrány a Fidesz kampányának korlátozása lenne. Csak a választások után döntik el, hogy a Kúriának vagy a Fidesznek volt-e igaza. Vagyis legkorábban akkor szedhetik le a plakátokat, amikor egyébként is leszednék. 

Ezzel az öt tagú tanácsból egyedül Stumpf István alkotmánybíró nem értett egyet.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.