Az Alkotmánybíróság csak a választások után dönti el, hogy le kell-e szedni a beazonosíthatatlan Orbán-plakátokat

POLITIKA
2018 április 05., 16:12

A választásokig mégis az utcán maradhatnak Orbán Viktor jogsértőnek minősített plakátjai, mert az Alkotmánybíróság nem akarja korlátozni a kormánypárt kampányát. 

A Kúria a hétfőn jogsértőnek minősített egy Orbán-plakátot, mert nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy azt a Fidesz vagy a kormány tette-e ki. Erre az eredeti panaszt beadó Momentum 24 órás plakátvadászatot hirdetett, hogy bebizonyítsák, országos kampányról van szó, ami miatt a tiszaújvárosi választási bizottság végül kétmillióra forintra bírságolta miatta a Fideszt.

Szombathelyen valaki kiegészítette a Fidesz plakátját
photo_camera Szombathelyen valaki kiegészítette a Fidesz plakátját Fotó: Nyugat.hu

Erre Gulyás Gergely  alkotmánybírósági panaszt adott be, mert szerinte gátolná a Fidesz kampányát a még hátralévő napokban, tehát sértené a párt véleménynyilvánítási szabadságát, ha el kellene távolítani a plakátokat. A Fidesz frakcióvezetője szerint a Kúria „jogalkalmazói önkényt” valósított meg. 

A hvg.hu beszámolója szerint Alkotmánybíróság Schanda Balázs vezette tanácsa a lényegében elfogadta Gulyás érvelését: a végzés szerint érdemben vizsgálja a panaszt, de mivel egyelőre nem döntött, „súlyos és helyrehozhatatlan kár vagy hátrány elkerülése érdekében” kérte a bírói döntés felfüggesztését. A testület szerint a hátrány a Fidesz kampányának korlátozása lenne. Csak a választások után döntik el, hogy a Kúriának vagy a Fidesznek volt-e igaza. Vagyis legkorábban akkor szedhetik le a plakátokat, amikor egyébként is leszednék. 

Ezzel az öt tagú tanácsból egyedül Stumpf István alkotmánybíró nem értett egyet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.