Az Orbánt védő Európai Néppártról ír vezető anyagában a Guardian

külföld
2018 április 05., 11:47
comments 42

Orbán Viktorról és az őt támogató Európai Néppártról (EPP) szól a Guardian legfrissebb vezető anyaga. A cikk legfőbb megszólalója Andor László egykori eu-biztos, akit pártatlan megfigyelőnek azért nem neveznék, és nem csupán azért, mert még a szocialisták delegálták uniós biztosnak. Ő azzal vádolja az Európai Parlament legnagyobb frakcióját adó EPP-t, hogy az ő támogatásuk "abszolút életbevágó" fedezék volt Orbánnak. Külön is kiemelte a bajor CSU szerepét. "A CSU kulcsszerepet játszott Orbán teljhatalmának szerecsenmosdatásában, és csak a legvadabb elképzeléseit, például a halálbüntetés újbóli bevezetését bírálta.

Horst Seehofer, a CSU elnöke januárban még a pártkongresszuson is vendégül látta Orbánt, párttársa, Manfred Weber, aki az EPP frakcióvezetője pedig még dicsérte is migrációs politikájának elemeit. Joseph Daul, az EPP francia elnöke pedig a Twitteren kívánt minden jót Orbánnak, aki szerinte "stabilitást és prosperitást" hozhat Magyarországnak.

A cikkben megszólal Frank Engel, az EPP luxemburgi EP-képviselője is, aki frakciójával szemben Orbán kritikusa. "Privátban mindenki egyetért velem, hogy ez így nem mehet tovább. De amint komolyra fordul a helyzet, felbukkannak a pártfogói, akik közül sokan németek, sokan bajorok" - mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.