A Kúria eltiltotta a kormányt a STOP-plakátok közzétételétől

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

„A Kúria megállapítja, Magyarország Kormánya megsértette a pártok közötti esélyegyenlőséget azzal, hogy a 2018. március 26. napjától közzétett figyelemfelhívó kampányának STOP feliratú, tömött sorokban menetelő migránsokat/menedékkérőket ábrázoló plakátjaival a FIDESZ-MPSZ és KDNP jelölőszervezetek választási kampányát erősíti.”

Ezt a határozatot tette ma közzé a legfelsőbb bírói testület. Ha hétköznapi nyelvre akarjuk lefordítani, akkor a probléma abból adódik, hogy a kormány és a kormánypártok elvileg nem azonosak, és mivel a pártok meghatározott szabályok szerint, keretek közé szorított költségvetésből gazdálkodnak, ezért a választási törvényt sérti, ha a kormány elkezdi tolni a kormánypártok kampányüzeneteit, óriásplakátokon, kampányidőszakban.

"Kormány Információ"

Amikor az LMP ezt szóvá tette, a Nemzeti Választási Bizottság képes volt azt a döntést hozni, hogy ezeknek a plakátoknak semmi köze a választási kampányhoz, és a kormány tájékoztatási tevékenységét nem szabad a kelleténél jobban korlátozni.

A Kúria most ezt a döntést írta felül, amikor kimondta, hogy a STOP-plakátkampány „a tájékoztatási elem – azaz a konkrét és újszerű információ – hiányára tekintettel nem volt egyértelműen elkülöníthető a kormánypártok, mint jelölőszervezetek fő üzenetétől, és ezen keresztül alkalmas volt a kormánypártok választási üzenetének felerősítésére, és ekként a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség alapelvének megsértésére.”

„A kormány a kúriai döntéssel nem ért egyet” - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Ott viszont akármilyen döntés születik, az már csak a választás után derül ki. 

És bár az alkotmányossági panasznak elvileg nincs halasztó hatálya, de a mellesleg egyértelműen rasszista plakátok valószínűleg továbbra is ott díszelegnek majd minden út mellett, a hirdetések pedig futnak minden online felületen.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.