A Kúria eltiltotta a kormányt a STOP-plakátok közzétételétől

2018 április 6., péntek 19:07
70

„A Kúria megállapítja, Magyarország Kormánya megsértette a pártok közötti esélyegyenlőséget azzal, hogy a 2018. március 26. napjától közzétett figyelemfelhívó kampányának STOP feliratú, tömött sorokban menetelő migránsokat/menedékkérőket ábrázoló plakátjaival a FIDESZ-MPSZ és KDNP jelölőszervezetek választási kampányát erősíti.”

Ezt a határozatot tette ma közzé a legfelsőbb bírói testület. Ha hétköznapi nyelvre akarjuk lefordítani, akkor a probléma abból adódik, hogy a kormány és a kormánypártok elvileg nem azonosak, és mivel a pártok meghatározott szabályok szerint, keretek közé szorított költségvetésből gazdálkodnak, ezért a választási törvényt sérti, ha a kormány elkezdi tolni a kormánypártok kampányüzeneteit, óriásplakátokon, kampányidőszakban.

"Kormány Információ"

Amikor az LMP ezt szóvá tette, a Nemzeti Választási Bizottság képes volt azt a döntést hozni, hogy ezeknek a plakátoknak semmi köze a választási kampányhoz, és a kormány tájékoztatási tevékenységét nem szabad a kelleténél jobban korlátozni.

A Kúria most ezt a döntést írta felül, amikor kimondta, hogy a STOP-plakátkampány „a tájékoztatási elem – azaz a konkrét és újszerű információ – hiányára tekintettel nem volt egyértelműen elkülöníthető a kormánypártok, mint jelölőszervezetek fő üzenetétől, és ezen keresztül alkalmas volt a kormánypártok választási üzenetének felerősítésére, és ekként a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség alapelvének megsértésére.”

„A kormány a kúriai döntéssel nem ért egyet” - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Ott viszont akármilyen döntés születik, az már csak a választás után derül ki. 

És bár az alkotmányossági panasznak elvileg nincs halasztó hatálya, de a mellesleg egyértelműen rasszista plakátok valószínűleg továbbra is ott díszelegnek majd minden út mellett, a hirdetések pedig futnak minden online felületen.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt