Az arcfelismerő algoritmust gyártó kínai vállalat lett a világ legértékesebb AI-startupja

A kínai SenseTime fő profilja olyan szoftverek fejlesztése, mely képes azonosítani embereket a térfigyelő kamerák felvételein. A vállalat hétfőn 600 millió dollárnyi befektetést szedett össze, és állítólag már zajlanak a tárgyalások egy újabb befektetői körről. Ezzel a SenseTime értéke megközelítette a 4,5 milliárd dollárt. 

A CNN cikke szerint ez a befektetési összeg több mint amennyit mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat valaha össze tudott szedni ezen a bolygón, és ezzel a SenseTime lett a legértékesebb AI-startup a világon

A vállalat tőkésítésében olyan befektetők is részt vettek, mint az Alibaba vagy az amerikai chipgyártó, a Qualcomm. Az újonnan rendelkezésre álló összegből olyan területekre kívánnak majd összpontosítani, mint a biztonság, az okostelefonok piaca vagy az önvezető autók. 

Az arcfelismerés különösen felkapott fejlesztési terület Kínában, ahol a kormány a legmodernebb AI-technológiákat is csatasorba állítja, hogy minél jobban ellenőrizhesse az állampolgárok minden mozdulatát. 

A SenseTime algoritmusait nagyobb kínai okostelefongyártók, azaz a Xiaomi, Vivo és Oppo mellett állami szervek is használják, önkormányzatok például a városi kamerákkal hangolták össze a szoftvereket. A vállalat amúgy azt állítja, hogy a kínai rendőrség nem általános megfigyelésre, hanem csupán bűnözök elfogására használja a szoftvereket. 

A kínai kormány nagyon elkötelezett abban, hogy a jelenleg berobbanó AI-forradalom élére álljon, 2030-ra vállaltan a legnagyobb szereplők akarnak lenni a világon e téren. 

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.