Egymillió forintos bónusz jár az NVI elnökének az elbénázott választásért

2018 április 9., hétfő 10:54
131

Kerek egymillió forintos tiszteletdíjat kap fizetésén felül a Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a vasárnapi országgyűlési választások lebonyolításáért – szúrta ki a hvg.hu. A jutalmat még január elején rendezték egy kormányrendeletben, ekkor irányoztak elő „tiszteletdíjként” egymillió forintot Pálffy Ilonának a választás lebonyolításáért.

Ez azért érdekes, mert a vasárnapi választás egyáltalán nem ment zökkenőmentesen, sőt:

  • A valasztas.hu pont akkor rohadt le, amikor a legnagyobb szükség volt rá.
  • Későn postázták külföldre a szavazólapokat.
  • Nem húztak le egyes visszalépő jelölteket a szavazólapról.
  • Több szavazókörnél is éjszakába nyúlóan zajlott a szavazás az átjelentkezések miatt, ezekre azonban a korábbi évek tapasztalatai alapján előre lehetett volna készülni.
  • Van, ahová nem érkezett meg a mozgóurna.

Pálffy már vasárnap este magyarázta a történteket, emlékeztetett arra, hogy egy-egy szavazókörhöz átlagosan 800-1000 választópolgár tartozik, ám az átjelentkezők magas száma miatt ez a többszörösére nőhet, ami „iszonyatosan leterheli” az ott dolgozókat. Ahhoz, hogy ezeken a helyeken ne alakuljanak ki hosszú sorok, módosítani kellene a törvényt.

A hvg-nek hétfőn azt mondta:

„Ha lemondanék a tiszteletdíjról, akkor az nem azért lenne, mert voltak problémák, ezek ugyanis nem olyan jellegűek voltak, ami megalapozná az NVI felelősségét”

„Mondjon nekem olyan országot, ahol éjfélre van eredmény!” – tette hozzá, majd hangsúlyozta, még az is lehet, hogy felajánlja „valamilyen alapítványnak”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt