A szerencsétlen Economist újságírója azt hitte, ha értelmesen kérdez, Orbán Viktor majd válaszol neki

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Orbán Viktor kedden megtartotta a választások utáni első sajtótájékoztatóját, és az ünnepi alkalomból kérdezni is lehetett. De sajnos az Economist itteni tudósítójának szemmel láthatólag fogalma sem volt a magyar viszonyokról, és azt hitte, hogy ha értelmesen tesz fel egy kérdést, arra a magyar miniszterelnök egy tőmondatnál bővebben válaszol. Most megtanulhatta, hogy ez nem így működik. 

A brit lap újságírója arról kérdezte Orbán Viktort, hogy mit gondol az EBESZ választási jelentéséről, ami az idegenellenes retorikáról, a média elfogultságáról és a nem átlátható kampányfinanszírozásról szólt. Erre Orbán Viktor nem bonyolította túl a választ:

„Köszönjük az észrevételeket!”

A meglepett újságíró csak pislogott, hogy ez most mi volt, mire Kovács Zoltán kormányszóvivő megnyugtatta, hogy igen, jól hallotta, ez volt a rövid válasz. Amikor kicsit értetlenkedett, a kedvéért a nagyvonalúságáról híres Orbán Viktor angolul is megismételte, amit mondott:

„Thank you for the contribution. For making political opinion on the Hungarian election.”

És Kovács Zoltán már szólította is a következő kérdezőt. 

A miniszterelnök ezzel valószínűleg megdöntötte a tavalyi rekordját, amikor a parlamentben a korrupciós ügyekről kérdező képviselőnek annyit mondott: „Boldog karácsonyt kívánok!”

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.