Dejtár a legjobb példa arra, hogyan tűntek el az ellenzéki pártokra adott szavazatok

választás
2018 április 10., 18:47
comments 440

Mint írtuk, sok helyen egyszerűen eltűntek az ellenzéki pártok listás szavazatai az urnákból, ráadásul kiderült, hogy több mint 700 olyan szavazókör van, ahol feltűnően sok az érvénytelen szavazatok száma.

A Nógrád megyei 2-es számú egyéni választókerületben lévő Dejtár 1-es szavazókör a rekorder. A valasztas.hu adatai szerint itt az összes pártlistás szavazat majdnem harmada érvénytelen lett: a 486 érvényes szavazatra 236 érvénytelen jutott.

A táblázat kattintásra nagyobb méretben látható.
photo_camera A táblázat kattintásra nagyobb méretben látható. Forrás: valasztas.hu

Nem mind a 236 érvénytelen szavazatot húzták le emiatt a pártok listás szavazataiból (feltehetően az érvénytelenséget nem minden esetben a duplázódás okozta), de az is látható, hogy 42 pártlistás szavazattal volt több az urnában annál, mint amennyit a megjelent szavazók indokoltak volna, és érdekes módon pont ennyien mentek el a nemzetiségi szószólóra szavazni. Így tehát 42 szavazatot le kellett volna húzni, de ennél sokkal nagyobbat bukott az egyéni szavazatokhoz képest a Jobbik (175-ből 84 lett) és az MSZP-PM (95-ből 36 maradt), miközben a Fidesz-KDNP-nél az egyéninél még több is lett a listás szavazat (357-ből 366 lett).

Ez a rengeteg érvénytelen listás szavazat ráadásul úgy jelent meg a rendszerben, hogy közben az egyéni képviselőjelöltekre leadott 675 érvényes szavazatra csak 4 érvénytelen jutott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.