Sok helyen egyszerűen eltűntek az ellenzéki pártok listás szavazatai az urnákból

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Záporoznak az olyan szavazókörökről szóló hírek, amelyeknél minimum fura vagy egyenesen elképesztő, nehezen hihető a vasárnapi választás eredménye.

A bogdásai és a bajai szavazókörről már beszámoltunk, itt az összes érvényes listás szavazatot a Fidesz kapta, miközben egyéniben más pártok jelöltjei is kaptak jónéhány szavazatot.

A Demokratikus Koalíció és a Jobbik is beszámolt fura esetekről, amikor a jelöltjük egyéniben számottevő mennyiségű szavazatot kapott, listán viszont semmit. A Jobbik konkrétan arra utalt, hogy a listás szavazóikat egy másik párt számára írták jóvá.

A szavazóköri adatokat átnézve mi is találtunk jónéhány olyan települést, ahol nagyon furák az eredmények.

A Baranya megyei Nagypeterden a Jobbik egyetlen szavazatot sem kapott egyéniben, miközben a listán 119-en szavaztak rájuk. A Hajrá Magyarország! Nevű ismeretlen pártnak eközben 76 szavazatot írtak jóvá egyéniben.

Pécsudvardon 173 érvénytelen szavazatot számoltak egy szavazókörben, ez majdnem a fele az összes leadott listás szavazatnak. Ezek a szavaztok fura módon mind az ellenzéki szavazatok közül tűntek el:

Olyan mintha az ellenzéki képviselőként indult Mellár Tamásra szavazók egyáltalán nem szavaztak volna listán egy ellenzéki pártra sem.

Szokolyán 57 érvénytelen szavazat volt, ezt szinte mind az ellenzéki pártok bukták, a Fidesz-KDNP-re ugyanúgy behúzták az X-et a választók egyéniben és listán is (5 szavazat híjján).

A Somogy megyei Kaposfőn hasonló a helyzet: ott 89 érvénytelen listás szavazatot találtak az urnában. Olyan mintha a szavazók egyéniben leszavaztak volna a Jobbikra (142 szavazat), listán pedig nem (97 szavazat), helyette viszont érvénytelenül szavaztak volna.

Dejtáron 722 szavazónak 252 érvénytelen szavazatot sikerült összehozni a pártlistás szavazatok esetében, amely hihetetlenül magas szám.

Érdekes módon azonban ez csak az ellenzéki jelöltek listás eredményére volt hatással, ők az egyéni eredményükhöz képest jóval kevesebb listás szavazatot kaptak, a Fidesz-KDNP viszont még többet is.

Biatorbágy egyik szavazókörében 727 listás szavazatból 192 volt érvénytelen. Ebben a körzetben indult az LMP-s Szél Bernadett is, egyéniben jól is teljesített a kérdéses szavazókörben az LMP. A listás szavazásnál viszont hirtelen veszítettek 180 szavazatot, ez pedig jóval több annál, mint amennyit más ellenzéki pártok az átszavazás miatt elszipkázhattak tőlük.

A Borsod megyei Zádorfalván 62 événytelen szavazatot találtak az urnában az összesítés szerint. Igen ám, de 183 szavazó volt összesen, azaz az érvénytelen szavazatok az összes szavazat harmadát teszik ki, ami megint magas arány. Amúgy az urnában 13-al több szavazólapot találtak annál, mint ahányan egyáltalán elmentek szavazni. A szavazókörben a Fidesz nyert, nagy többséggel.

Budapest II. kerületében a 004-es számú szavazókörben épp az ellenkezője történt, mint Nagypeterden: az egyéniben jól szereplő Jobbik listán valahogy egy szavazatot sem kapott, a teljes ismeretlen Net Párt viszont feltűnően sokat, 66 szavazatot.

Fulókércsen valahogy eltűnt négy egyéni szavazat az urnából, listán viszont 5-el több lett, és volt 31 érvénytelen szavazat is, amely furcsa módon csak az ellenzéki szavazatokat csökkentette jelentősen.

Kunpeszéren egy ruszin nemzetiségű polgár szavazott, mégis két érvénytelen nemzetiségi szavazólap volt az urnában.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.