Voltak szavazókörök, ahol ismeretlen kispártok több szavazatot kaptak, mint azok, amik bejutottak a Parlamentbe

választás
2018 április 11., 06:42
comments 305

A vasárnapi országgyűlés óta rengeteg furcsa szavazóköri eredmény született. Ezek egy részén látszik – a leginkább a Nógrád megyei Dejtáron –, hogy a nemzetiségi listára szavazók is kaphattak pártlistás szavazólapot, és az így keletkezett többletszavazatot minden párt listájáról le kellett húzni.

De vannak olyan szavazókörök is, ahol alig voltak érvénytelen szavazatok, mégis előfordult, hogy ismeretlen kispártok több szavazatot kaptak, mint azok, amik bejutottak a Parlamentbe. Ezek akár lehettek elírás eredményei is (például egy sorral odébb írták be egy párt eredményét). Csak néhány példa:

  • Baranya 4, Nagypeterd 1: a Jobbik egyéni jelöltje 0 szavazatot kapott, az egy sorral lejjebb lévő Hajrá Magyarország! párt 76-ot. Közben listán a Jobbik 119 szavazatot kapott.
  • Csongrád 3, Szentes 17: a Családok Pártja 51 szavazatot kapott listán, az egy sorral alatta lévő LMP 0-t.
  • Heves 2, Kál 2: a Családok Pártja 16 szavazatot kapott listán, az egy sorral alatta lévő LMP 0-t.
  • Heves 2, Gyöngyös 6: a Családok Pártja 8, az LMP 0 listás szavazatot kapott, miközben a CSP egyéniben 0-t, az LMP pedig 4-et.
  • Budapest 11, Újpest 53: a Szegény Emberek Magyarországért 91 szavazatot kapott listán, az eggyel fölötte lévő DK 0-t, pedig egyéniben volt 244 szavazata.
  • Győr-Moson-Sopron 3, Mihályi 1: a Szegény Emberek Magyarországért 22 listás szavazatot kapott, az eggyel fölötte lévő DK 0-t, pedig egyéniben volt 30 szavazata, míg a SZEM-nek csak 1.
  • Pest 6, Bag 3: az Összefogás Párt 10 listás szavazatot kapott, az eggyel alatta lévő Magyar Kétfarkú Kutya Párt 0-t, pedig egyéniben volt 6 szavazata.
  • Borsod-Abaúj-Zemplén 5, Sárospatak 7: a Net Párt 122 listás szavazatot kapott, az egy sorral alatta lévő Jobbik 0-t, pedig egyéniben volt 151 szavazata.
  • Budapest 4, II. kerület 4: a Net Párt 66 listás szavazatot kapott, az egy sorral alatta lévő Jobbik 0-t, pedig egyéniben volt 35 szavazata.
  • Zala 1, Pálfiszeg 1: a Net Párt 14 listás szavazatot kapott, az egy sorral alatta lévő Jobbik 0-t, pedig egyéniben volt 13 szavazata.
  • Tolna 3, Felsőnyék 1: a Tenni Akarás Mozgalom listán 13 szavazatot kapott, míg az egy sorral fölötte lévő LMP 0-t, pedig egyéniben volt 11 szavazata, míg a Tenni Akarásnak egy sem.
  • Borsod-Abaúj-Zemplén 5, Encs 7: itt felcserélhették a KÖSSZ és az LMP egyéni szavazatait, ugyanis az előbbi 50, míg az egy sorral fölötte lévő utóbbi csak 6 szavazatot kapott, pedig listán volt 59 LMP-s szavazat.

Az ilyen és ehhez hasonló esetek ellen ma délután 16 óráig lehet panaszt tenni, itt található hozzá segítség. Frissítés: ilyen esetekben panasszal élni majd a végleges eredmény után lehet.

A segítségért köszönet jár Markó Ferkónak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.