„Csak szomorúságot és méla undort” érez az Amnesty International Magyarország igazgatója a Figyelő Soros-listája miatt

politika
2018 április 12., 09:02
comments 184

Schmidt Mária kormánybiztos és a fia, Ungár Péter LMP-s elnökségi tag lapja, a Figyelő ma „Soros-zsoldosokat” sorolt fel név szerint. Az egyik listázott jogvédő szervezet, az Amnesty International közleményben reagált:

„»Nagyon szeretném azt mondani, hogy meglep a dolog és felháborodtam. De ehelyett inkább csak szomorúságot és méla undort érzek« - mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója. »Minden reggel úgy kelünk fel, hogy azt várjuk, ma vajon milyen aljas hazugságot ír rólunk a kormánymédia. A mai lista egy újabb kísérlet arra, hogy megfélemlítsék a civil szervezeteknél dolgozókat és azok tagjait, támogatóit.«

»Van egy rossz hírünk: nem félünk, és bármivel is próbálkoznak, nem fogunk meghátrálni. Tovább folytatjuk a munkánkat, és képviselni fogjuk azokat az értékeket, amelyeket a magyar kormány már rég elfelejtett.«

»Ezek a szervezetek emberek tízezreinek nyújtottak és nyújtanak segítséget és képviseletet. Ha a civileket támadja a kormány, azzal őket, az ő igényeiket is semmibe veszi. Ha a kormány eléri a célját, és nem lesznek civil szervezetek, jellemzően sérülékeny, kiszolgáltatott emberek maradnak segítség és támasz nélkül. Ez a történet nem a megtámadott szervezetekről, hanem végső soron mindannyiunkról, mindannyiunk életéről szól, ezért mindenkinek fel kell emelnie a szavát, nem szabad hagynunk, hogy megfélemlítsenek minket.«”

photo_camera Fotó: Botos Tamás/444

Egy másik, kilistázott szervezet, a Helsinki Bizottság a blogján reagált a Figyelő cikkére. „Véget kell vetni a feketelistázásnak” – írják, majd pontokba szedve közlik, hogy

  • nincsenek „Soros-zsoldosok”, még ha a kormány „2013 óta több hullámban terjeszti is ezt a hazugságot”;
  • a lista hazug, és nem csak azért, mert halott emberek is szerepelnek rajta, hanem mert még azokat az adminisztratív munkatársaikat is listázták, akik semmilyen körülmény között nem számítanak közszereplőnek;
  • a lajstromozás a legrosszabb történelmi időket idézi;
  • a lista a legalapvetőbb szabadságjogok gyakorlását vitatja;
  • célja pedig a megfélemlítés.

A TASZ a blogján úgy reagált„Mi jogvédő szervezetként a mindenkori hatalom túlkapásait és mulasztásait listázzuk 24 éve kitartóan. Bárhogy fenyegetnek minket, jövőre 25 évesek leszünk. Szellemiségünket, az elveinket nem lehet eltiporni. Ne a listát lásd, hanem azt a büszke és szabad közösséget, ami érted is dolgozik.”

Koren Miklós közgazdász egyébként nehezményezte, hogy lemaradt a listáról, így petíciót indított, hogy a jövő heti lapszámba már bekerülhessen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.