HVG: Több száz, turistaként viselkedő, magyarul sokszor alig beszélő, határon túli szavazott Csepelre bejelentve

választás
2018 április 12., 06:40
comments 491

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke 2014 után megint kikapott az együttes Szabó Szabolcstól Csepelen.

Pedig a hvg.hu szerint mindent bedobtak, Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere vasárnapi videóján például Németh Szilárd határon túlról (Székelyudvarhelyről, Nagyszalontáról, stb.) érkezett csapataik vezetőit mutatja be Orbán Viktornak.

De nemcsak kampányoltak határon túli születésű emberek (ahogy az Mezőtúron is történt), hanem a lap szerint szép számban szavaztak is: több száz, határon túli születésű, de csepeli lakcímmel rendelkező választó szavazott Budapest 17-es egyéni választókerületében.

A határon túl született kettős állampolgárok persze az anyaországba áttelepülve létesíthetnek lakóhelyet, szerezhetnek lakcímkártyát és igazolványokat, és szavazhatnak, mint mindenki más, de a lap szerint vasárnap feltűnően sokan érkeztek olyan határon túliak, akiknek ugyan van XXI. kerületi lakcímük, amivel a listás szavazat mellett egyéni képviselőre is szavazhatnak, de igazából nem élnek itt, csak a választásra érkeztek Magyarországra. (Az ukrán határnál lévő településeken szép számmal van ilyesmire példa.)

A hvg.hu szerint a választás előtti csütörtökön és pénteken több olvasó is jelezte: nem férnek fel a csepeli hévre és a végállomásáról induló buszokra, mert tele vannak magyarul alig vagy egyáltalán nem beszélő, hátizsákos-bőröndös fiatalokkal. „Csepel központi helyének számító Szent Imre téren is nagy számban ténferegnek oroszul vagy hasonló nyelven beszélő hátizsákosok” – írja a lap.

A hvg.hu azt írja, az elmúlt napokban több tucat csepeli szavazókör különböző, nem a Fidesz-KDNP által jelölt delegáltja állította, hogy meglepő arányban jelentek meg az urnáknál erdélyi születésűek és olyanok, akiknek volt lakcímkártyájuk, de magyarul még annyira sem tudtak, hogy megértsék, milyen dokumentumokat kér vagy mit mond a szavazólapról a szavazóköri delegált. A magyarul nem beszélő szavazók mindig kísérőkkel, „privát idegenvezetőkkel” érkeztek, akik fordítottak nekik vagy még a fülkékbe is bementek velük.

A hvg.hu-nak egy kisebb párt delegáltja azt állította, egy idő után direkt figyelte az igazolványokon a születési helyeket, és kiderült, hogy nagyon sokan születtek például a Maros megyei Szovátán, és hogy a saját szavazókörében megjelent kb. 40 határon túli születésű szavazó az adott lakótelepnek ugyanabba a 3 lépcsőházába volt bejelentve. Máshol, például a királyerdei szavazókörben, 20-as, 30-as nagyságrendben határon túliak – állították delegáltak, akik esetleges önkormányzati retorziótól tartva a megbízásuk helyszínét sem engedték leírni a hvg.hu-nak.

Gyimesi csángó népviseletbe öltözött férfi leadja szavazatát a csíkszeredai magyar főkonzulátuson az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án.
photo_camera Gyimesi csángó népviseletbe öltözött férfi leadja szavazatát a csíkszeredai magyar főkonzulátuson az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án. Illusztráció: Veres Nándor/MTI/MTVA

A lap szerint több szavazókörben csak a külsőségekből tudtak erre következtetni, mert a bizottság önkormányzat által delegált elnöke vagy a kormánypárti delegáltak mást nem engedtek a névjegyzék vagy az okmányok ellenőrzéséhez.

A hvg.hu azt írja, több száz emberről lehet szó, de ezt nem lehet kideríteni, hiszen összehasonlíthatnák a 2014-es és a 2016-os kvótanépszavazás szavazóinak számát a választói névjegyzék mostani adataival, de ezek az adatok vasárnap óta nem elérhetők a Nemzeti Választási Iroda honlapjának összeomlása miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.