Váratlan helyről kapott segítséget Gábor, aki úgy felhúzta magát egy Orbán-interjún, hogy lehülyézte a németeket, ezért a Facebook blokkolta

külföld
2018 április 12., 17:06
comments 161

Érdekes XXI. századi magyar-német történetről számolt be a Bloomberg. Történt még januárban, hogy Orbán Viktor Németországba látogatott, ott pedig interjút adott a Bildnek. Beszélt többek között a migrációról is, azt mondta, az érkezők illegálisan törték át a határt, „nem menekülthullám volt, hanem egy invázió”.

„Soha sem értettem, hogy egy olyan országban, mint Németország – ami számunkra a fegyelem és a jogállamiság legjobb példája – hogyan ünnepelhették valami jó dologként a káoszt, az anarchiát és a határok illegális átlépését” - mondta a miniszterelnök.

Az interjút aztán más német lapok is szemlézték, volt, amelyik a Facebook oldalán is megosztotta. Itt jött a képbe a Gabor B. nevű felhasználó, aki az egyik ilyen cikk alá odakommentelte a következőt:

“A németek egyre hülyébbé válnak. Ezen nincs mit csodálni, hiszen a baloldali média minden nap hamis hírekkel eteti őket képzett munkaerőről, csökkenő munkanélküliségről és Trumpról.”

Gábor kommentjét ezután a Facebook fogta és letörölte, az adatlapját pedig blokkolta.

Ebből pedig komoly jogi ügy lett Németországban.

Gábor német ügyvédje szerint a Facebook megsértette a védence és a Facebook között fennálló szerződést azzal, hogy törölte a kommentet, hiszen a felhasználónak jogában áll szabadon kommentelni.

A Facebook nem tért ki rá, hogy miért törölte Gábor kommentjét, azt azonban tudni a cégről, hogy moderátorok érzékenyen szoktak reagálni arra, ha valaki más társadalmi csoportokat gyaláz.

Ezen a ponton azonban beszállt a játszmába a német állam is, egy berlini bíróság kötelezte a Facebookot arra, hogy oldja fel Gábor blokkolását és tegyék vissza a kommentjét. A döntést ők sem részletezték, de a Bloomberg emlékeztetett rá, mennyire szigorú politikát folytat Németország a Facebookkal és a hasonló techcégekkel szemben, Angela Merkel német kancellár például arra készül, hogy törvénnyel zabolázza meg őket az oldalaikon terjedő kamuhírek és gyűlöletbeszéd miatt.

Gábor ügyvédje mindenestre a szólásszabadság győzelmeként hivatkozott a német bírósági döntésre. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.