Több mint száz robotrepülőt és rakétát lőttek ki hajnalban szíriai célpontokra

külföld
2018 április 14., 10:06

Az AFP helyszíni beszámolója szerint a szíriai fővárosban erős robbanásokat lehetett hallani szombat hajnalban, miközben Damaszkusz fölött repülők húztak át. A szír állami média amerikai agressziónak nevezte a légicsapás-sorozatot, ami a civil OSDH emberjogi szervezet szerint egy fővárosi kutatóközpontot, a köztársasági gárda és a 4. hadosztály elit alakulatait támadta. Az állami SANA szíriai hírügynökség szerint 

csak anyagi kárt okoztak a damaszkuszi Barzeh kerületben lévő tudományos kutatóintézetben.

Az amerikai védelmi tárca szerint itt fejlesztik és gyártják a vegyi és biológiai fegyvereket. 

A SANA szerint a homszi katonai támaszpont ellen indított rakétákat eltérítették, nem értek célt. Más források szerint viszont hat katona meghalt és a Homsztól nyugatra lévő Sin városa mellett lévő fegyverraktár megsemmisült. A Reuters közlése szerint támadták még a Damaszkusztól nyugatra, a libanoni határnál fekvő al-Simai támaszpontot, és a fővárostól 170 kilométerrel északra lévő Majszafban lévő létesítményt. A szír külügyminisztérium szombat reggeli közleménye leszögezte:

"a nyugati támadásoknak semmilyen hatásuk nincs a szíriai hadsereg elszántságára a lázadók ellen és az ország egész területének visszafoglalására vívott harcban."

A szír rezsimet támogató Oroszország védelmi minisztériuma szerint több mint száz manőverező repülőgépet és levegő-föld típusú rakétát használtak a szombat hajnali akcióhoz. A hivatalos közlés szerint a csapások elhárításában a szíriai orosz légvédelem nem vett részt. Az oroszok szerint a támadást az amerikai haditengerészet két, a Vörös-tengeren tartózkodó hajója, a Földközi-tenger medencéje fölött repülő taktikai légierő, valamint az et-Tanf térségéből felszálló B-1B hadászati bombázók hajtották végre. 

link Forrás

A francia haderő a Földközi-tengeren lévő hadihajóit és Rafale vadászbombázókat vetett be Szíriában, amikről 12 rakétát lőttek ki, tájékoztatott a francia védelmi minsizter. Florence Parly szerint 

"a vegyi fegyverek fejlesztési, kivitelezési és előállítási kapacitását támadtuk. A cél egyszerű: megakadályozni a rezsimet abban, hogy ismét vegyi fegyvereket vethessen be."

Az ENSZ-főtitkára,  António Guterres önmérsékletre és a helyzet eszkalálódásának megelőzésére szólította fel a feleket. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg közleményben helyeselte a megtorló akciót. 

"A vegyifegyver-támadásokért felelős személyeket felelősségre kell vonni,"

jelentette ki Stoltenberg.

Az izraeli és a török kormány is helyénvaló válasznak minősítette a francia-brit-amerikai akciót. A közszolgálati rádió szerint a nyugatiak a támadás előtt értesítették róla Izraelt.

link Forrás

A damaszkuszi kormányt támogató Irán elítélte a szombati támadássorozatot. Ali Hamenei legfőbb vezető beszédében bűncselekménynek nevezte az akciót. 

Miután védelmi minisztere, Szergej Sojgu tájékoztatta, Vlagyimir Putyin az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte. Az orosz elnök kijelentette:

"Oroszország a leghatározottabban elítéli a támadást Szíria ellen, ahol orosz katonák segítik a törvényes kormányt a terrorizmus elleni harcban." 

Szerinte támadás után csak az agresszió és a humanitárius helyzet fog súlyosbodni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.