Szijjártó: Ha olyan lenne a választási rendszer, mint a brit vagy a francia, a Fidesznek 85 százaléka lenne a Parlamentben

választás
2018 április 16., 11:45
comments 369

Szijjártó Péter Luxembourgban, az EU-s tagállamok külügyminiszteri tanácskozásának szünetében sorosozott. Az MTI szerint a magyar választási rendszerrel kapcsolatban azt mondta, „ha nálunk is olyan lenne a választási rendszer, mint Nagy-Britanniában vagy Franciaországban, akkor nem kétharmados többségünk lenne a parlamentben, hanem 85 százalékos”.

Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. március 2-án.
photo_camera Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. március 2-án. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Csakhogy Franciaországban még mindig kétfordulós a választási rendszer, és a tervezett átalakításokkal csak még arányosabbá tennék azt. Nemrég írtuk meg, hogy ha még mindig lenne itthon második forduló, akkor vasárnap a választókerületekben pont felében tartanának második fordulót, miután az elsőt 39 helyen a fideszes jelölt, 14 helyen az ellenzéki jelölt nyerte volna meg. Ezekből 6 olyan lenne, ahol a fideszes jelölt éppen csak nem csípte meg az 50 százalékot, azaz valószínűleg a második fordulót is megnyerné. 46 választókerület viszont messze nem lenne lefutott, és szinte biztos, hogy a kétharmad nem lenne meg a Fidesznek.

De persze azt is fel lehetne emlegetni, hogy az említett országokban a választási eredmények mögött nincsenek a kormánypárt által leuralt ellenőrző hatóságok, irányított közmédia, megvásárolt ellenzék, és egy csomó olyan nem kifejezetten törvényes húzás, ami Magyarországon Orbánnak szoros kétharmadot eredményezett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.