Szíria: Meg lehet vizsgálni a vegyifegyver-támadás helyszínét, de fogytán a türelem

külföld
2018 április 17., 04:17
comments 62
Dúma, Szíria.
photo_camera Dúma, Szíria. Fotó: LOUAI BESHARA/AFP

Szerdán beengedik a vegyi fegyvereket vizsgáló egységet a támadás helyszínére, Dúmába, közölte Oroszország. A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet nemzetközi csapata szombat óta az országban van, de eddig nem engedték őket a helyszín közelébe.

Az április hetedikei vegyifegyver-támadásra válaszul Amerika, Nagy-Britannia és Franciaország szír kormányzati célpontokra lőtt ki rakétákat. Szíria, és szövetségese, Oroszország tagadják, hogy a támadás megtörtént volna, az oroszok szerint „megrendezett dologról” van szó.

Kedd kora reggel a szír állami média arról adott hírt, hogy Homsz várost rakétatámadások érték, de azt nem mondták, hogy ki lőtte ki ezeket. A Pentagon közölte, nincs amerikai katonai aktivitás ebben a térségben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfő este a BBC Hard Talk című műsorában arról beszélt, „a folyamatos kétoldalú katonai kapcsolattartás miatt nem volt nagy a kockázata annak, hogy az orosz és az amerikai fegyveres erők közvetlen összetűzésbe keveredjenek a Szíriában szombaton végrehajtott nyugati légitámadás során, de a bizalom Oroszország és a Nyugat között most már végképp fogytán van”.

Lavrov szerint az orosz és az amerikai hadsereg nagyon profi módon tárgyalt a nyugati akció alatt és tárgyal egymással továbbra is a szíriai helyzetről és más ügyekről, „értik egymást, és talán mindenki másnál jobban megértik az ilyesféle kalandok veszélyeit”.

„Most már viszont kezdjük elveszíteni a nyugati barátainkba vetett bizalom utolsó maradványait is, ők ugyanis azt a kifacsart logikát részesítik előnyben, hogy a büntetés ténye egyben a bizonyíték is” - fogalmazott az orosz külügyminiszter.

A BBC-n hétfőn a hétéves Masa mondta el, milyen volt átélni a támadást. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.