8000 Starbucksot zárnak be fél napra, hogy érzékenyítő tréningeket tartsanak a személyzetnek

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Csütörtökön egy philadelphiai Starbucks-kávézóban letartóztattak két színesbőrű férfit, akik nem voltak hajlandóak elhagyni a helyiséget, miután fogyasztás hiányában nem engedélyezték számukra a mosdók használatát, és állításuk szerint egy társukra vártak. A menedzser rendőrt hívott rájuk birtokháborítás miatt, és az eset intézkedésbe torkollott. Felvétel is készült róla:

A videókon a kávézó több vendége is azt magyarázza a kiérkező rendőröknek, hogy az ég világon semmit se csináltak, amiért le kéne őket tartóztatni.

Az incidenst tüntetések sora követte: a Rittenhouse Square-t le is kellett zárni a nagy tömeg miatt, a résztvevők rasszizmussal illették a kávézóláncot. Az ügy annyira eszkalálódott, hogy Kevin Johnson CEO hétfőn személyesen kért találkozót a nyolc órán keresztül fogvatartott férfiaktól, és kérte bocsánatukat.

Kedden a Starbucks bejelentette, hogy május 29-én összesen 8000 üzletüket zárják be délutánra, hogy érzékenyítő tréninget tartsanak a személyzetnek. A program összesen 175 ezer alkalmazottat érint. 

Johnson azt nyilatkozta kedden, hogy több tüntetővel és érintettel is találkozott, és ugyan nem tekinti Starbucks-specifikusnak a problémát, nem is akarnak elugrani a felelősség elől.  

A cégnek gyorsan kellett lépnie, mert a Twitteren már fénysebességgel kezdett terjedni a #boycottstarbucks hashtag és napról napra nőtt a felháborodás az ügyben, miközben a márka megítélése romlani kezdett. (NBC)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.