Felhasználói hozzájárulását kéri a Facebook arcuk felismeréséhez

tech
2018 április 18., 04:49
comments 99

photo_camera Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto

Európai és kanadai felhasználók beleegyezését kéri a Facebook, hogy aktiválhassa arcfelismerő szoftverét - írja a BBC, azok után hogy 2011-ben személyiségi jogvédők tiltakozása miatt egyszer már fel kellett függeszteni ezeknek az alkalmazásoknak a tesztelését.

 Az időzítés minden bizonnyal összefügg azzal, hogy az Európai Unióban májustól szigorodni fognak az adatvédelmi törvények, a közösségi oldal valószínűleg ezért is igyekszik előzetes engedélyt kérni ahhoz, hogy fotókon és videókon is felismerhesse felhasználóit.

Ebből valószínűleg egyébként is ügy lenne, de a Cambridge Analytica-botrány miatt van rá esély, hogy még érzékenyebben reagálnak majd a kérésekre a userek. Az Egyesült Államokban már csoportos perek zajlanak a cég ellen, amiért egyes felhasználók beleegyezése nélkül alkalmazta a technológiát. 

Az alkalmazás alapján a Facebook egészen hajmeresztő javaslatokkal is betámadhatja a felhasználókat, új ismerősöket ajánlhat, kapcsolatokat térképezhet fel, minden olyasmit, ami által még több időt töltenek az emberek az oldalon. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.