Felhasználói hozzájárulását kéri a Facebook arcuk felismeréséhez

Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto

Európai és kanadai felhasználók beleegyezését kéri a Facebook, hogy aktiválhassa arcfelismerő szoftverét - írja a BBC, azok után hogy 2011-ben személyiségi jogvédők tiltakozása miatt egyszer már fel kellett függeszteni ezeknek az alkalmazásoknak a tesztelését.

 Az időzítés minden bizonnyal összefügg azzal, hogy az Európai Unióban májustól szigorodni fognak az adatvédelmi törvények, a közösségi oldal valószínűleg ezért is igyekszik előzetes engedélyt kérni ahhoz, hogy fotókon és videókon is felismerhesse felhasználóit.

Ebből valószínűleg egyébként is ügy lenne, de a Cambridge Analytica-botrány miatt van rá esély, hogy még érzékenyebben reagálnak majd a kérésekre a userek. Az Egyesült Államokban már csoportos perek zajlanak a cég ellen, amiért egyes felhasználók beleegyezése nélkül alkalmazta a technológiát. 

Az alkalmazás alapján a Facebook egészen hajmeresztő javaslatokkal is betámadhatja a felhasználókat, új ismerősöket ajánlhat, kapcsolatokat térképezhet fel, minden olyasmit, ami által még több időt töltenek az emberek az oldalon. (BBC)