Az NVI pont egy órával előtte szólt a pártoknak, hogy betekinthetnek a választási informatikai rendszerbe

választás
2018 április 20., 13:11
comments 362

A Momentum Mozgalom közölte, hogy betekintést kért a választási informatikai rendszerbe, és a Nemzeti Választási Iroda ma 13:30-kor szólt nekik, hogy:

„A Nemzeti Választási Iroda ismételt betekintési lehetőséget biztosít a pártok részére a választási informatikai rendszer log állományaiba. Helyszín: IdomSoft Zrt. 1134 Budapest, Tüzér u. 41. Időpont: április 20. (péntek) 14:30 Számítunk megjelenésére.”

Ahogy azt a párt IT-munkacsoportjának vezetője, Tabajdi Péter írta:

„Tehát egy óránk van leakasztani a megfelelő szaktudású informatikust ÉS odaérni a helyszínre, hogy egyáltalán vizsgálni tudjuk azt, hogy miért egy nagy rakás hulladék a rendszerük, és vajon értenek-e annyira a választási informatikai rendszerekhez, mint amennyire a köz számára segítenek betekintést nyerni ilyesféle adatokba egy órás rapid határidőkkel.”

photo_camera Illusztráció: Szigetváry Zsolt/MTI

Itt írtunk arról, hogy annak ellenére, hogy csak négyévente tartanak országgyűlési választásokat, újra és újra hatalmas hibák fordulnak elő a rendszerben, pedig a többségük egyáltalán nem érhette váratlanul a szervezőket.

Frissítés

A Momentumnak aztán 14:30-kor is írt az NVI, hogy szombat reggel 9 órára várják a pártokat a Biztonsági Műveleti Központba (SOC), ahol feltehetik a kérdéseiket az informatikai biztonsággal kapcsolatban. Erre 2 órájuk volt regisztrálni az emberüket, 16:30-ig kellett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.