Az ÁSZ tovább túráztatja az ellenzéki pártokat: nem fogadták el a Jobbik, a DK és a Párbeszéd intézkedési tervét

POLITIKA
2018 április 21., 08:10
comments 158

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megfelelőnek találta az MSZP, az Együtt és a Liberálisok intézkedési tervét a gazdálkodásukban feltárt szabálytalanságok megszüntetésére, az LMP esetében kiegészítést kért, a Jobbik, a DK és a Párbeszéd esetében azonban azt állapította meg, hogy az intézkedési terv nem alkalmas a hiányosságok megszüntetésére, ezért azokat visszaküldte a pártoknak - közölte az ÁSZ szombaton.

Az Állami Számvevőszék a kampány előtt közölte, hogy az összes ellenzéki pártot megbünteteti szabálytalanságok miatt, a Fidesz-KDNP esetében azonban mindent rendben talált, amikor a pártok gazdálkodását vizsgálták.

Az ÁSZ erre azt mondja, törvényi előírás szerint kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesült pártok gazdálkodásának törvényességét. 2018. január elején hét párt (a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Párbeszéd Magyarországért Párt, az Együtt és a Magyar Liberális Párt) ütemezett ellenőrzését zárták le. Minden párt esetében tártak fel számviteli és könyvvezetési szabálytalanságokat, hiányosságokat, továbbá megállapították, hogy az érintett pártok - eltérő mértékben - tiltott vagyoni támogatást fogadtak el.

A törvény előírja, hogy az ellenőrzött szervezeteknek a számvevőszéki jelentés kézhezvételétől számított 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük az ÁSZ megállapításai alapján, és azt meg kell küldeniük az ÁSZ-nak. Az ÁSZ február 16-án közölte, hogy mind a hét párt határidőben megküldte intézkedési tervét.

A számvevőszék értékelte a beérkezett intézkedési terveket és három párt - az MSZP, az Együtt és a Liberálisok - esetében megfelelőnek találta azt: az intézkedési tervekben foglaltak összhangban vannak a jelentések megállapításaival és javaslataival. Az LMP esetében az ÁSZ pontosítást, kiegészítést kért.

A Jobbik, a DK és a Párbeszéd esetében ugyanakkor az ÁSZ megállapította, hogy a beérkezett intézkedési terv nem alkalmas az ellenőrzés során feltárt hiányosságok megszüntetésére és a mulasztások következményeinek kezelésére, ezért azt kijavításra visszaküldte. Az érintett pártoknak tizenöt munkanapjuk - testületi döntéshozatal szükségessége esetén a következő testületi ülést követően öt munkanapjuk - van az intézkedési tervek pontosítására, kijavítására, illetve újbóli megküldésére.

Az ÁSZ a közleményében fontosan tartotta hangsúlyozni, hogy az ellenőrzéseit szigorú szakmai standardok alapján, transzparens módon, minden egyéb szervezettől függetlenül, pártatlanul, a jogállam keretei között végzi. “Az ÁSZ független a politikától, nem vesz részt a politikai küzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegel politikai szempontokat” - írták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.