Katonák csatlakoztak az örmény tüntetőkhöz

külföld
2018 április 23., 12:32
comments 28

Az örmény ellenzék tizedik napja tiltakozik Szerzs Szargszján miniszterelnökké választása ellen, vasárnap ellenzéki tüntetők csaptak össze a rendőrökkel vasárnap Jerevánban. Nikol Pasinján ellenzéki vezetőt pedig őrizetbe vették. 

Most arról ír a BBC, katonák álltak a tüntetők mellé, a tömegben keverednek a fegyvertelen katonák és a tüntetők. Sokan a veteránok közül is a tiltakozók közé álltak, közülük sokan részt vettek az Azerbajdzsán ellen vívott háborúban. A védelmi miniszter figyelmeztette őket, hogy kemény megtorlásra számíthatnak.

photo_camera Fotó: VANO SHLAMOV/AFP

Korábban a miniszterelnökké választott korábbi államfő, Szerzs Szargszján élő adásban találkozott Pasinjánnal a tévében. A miniszterelnök először üdvözölte, hogy az ellenzéki vezető hajlandó tárgyalni vele, mire Pasinján annyit mondott, félreérti a helyzetet, azért jött, hogy a lemondásáról beszéljenek. Szargszján pár perc után otthagyta az adást, és mondta, zsarolásnak nem enged.

Szargszján tíz éven át volt elnök, de ahogy elérte a kétciklusos korlátot, miniszterelnök lett. Előtte 2015-ben úgy módosították az alkotmányt, hogy a legfontosabb jogkörök a miniszterelnökhöz kerüljenek át. Az ellenzék szerint a módosítás csak azért volt, hogy Szargszján megőrizhesse a hatalmát. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.