Katonák csatlakoztak az örmény tüntetőkhöz

Több 444 videó?
Szeretném

Az örmény ellenzék tizedik napja tiltakozik Szerzs Szargszján miniszterelnökké választása ellen, vasárnap ellenzéki tüntetők csaptak össze a rendőrökkel vasárnap Jerevánban. Nikol Pasinján ellenzéki vezetőt pedig őrizetbe vették. 

Most arról ír a BBC, katonák álltak a tüntetők mellé, a tömegben keverednek a fegyvertelen katonák és a tüntetők. Sokan a veteránok közül is a tiltakozók közé álltak, közülük sokan részt vettek az Azerbajdzsán ellen vívott háborúban. A védelmi miniszter figyelmeztette őket, hogy kemény megtorlásra számíthatnak.

Fotó: VANO SHLAMOV/AFP

Korábban a miniszterelnökké választott korábbi államfő, Szerzs Szargszján élő adásban találkozott Pasinjánnal a tévében. A miniszterelnök először üdvözölte, hogy az ellenzéki vezető hajlandó tárgyalni vele, mire Pasinján annyit mondott, félreérti a helyzetet, azért jött, hogy a lemondásáról beszéljenek. Szargszján pár perc után otthagyta az adást, és mondta, zsarolásnak nem enged.

Szargszján tíz éven át volt elnök, de ahogy elérte a kétciklusos korlátot, miniszterelnök lett. Előtte 2015-ben úgy módosították az alkotmányt, hogy a legfontosabb jogkörök a miniszterelnökhöz kerüljenek át. Az ellenzék szerint a módosítás csak azért volt, hogy Szargszján megőrizhesse a hatalmát.