Felboncolták a 140 tonnás londoni zsírhegyet, törlőkendőtől MDMA-ig mindent találtak benne

tudomány
2018 április 24., 17:17
comments 96

A tavaly szeptember poszthumán szupersztárja volt az a 250 méter hosszú és 143 tonnás zsírhegy, amit a londoni csatornarendszerben fedeztek fel. Hasonló zsírszörnyek képződése nem példa nélküli, de ennyire gigantikus darabot korábban még nem fedeztek fel. 

Azóta kiderült, hogy a zsírhegy egy részét bioüzemanyagként hasznosítják újra, egy darabja pedig vélhetően múzeumba kerül. Közben a helyi közművekkel együttműködve a Channel 4 egy dokumentumfilmet készített a massza boncolásáról, hogy kiderüljön, miből is állt össze ez az irdatlan tömeg. 

link Forrás

Összesen öt tonnányi zsírhegy-darabot elemzek ki, és azt találták, hogy a fő összetevők pont az voltak, mint a többi zsírhegy esetében: háztartási zsiradék, nedves törlőkendők, óvszerek és pelenkák. Ezek azok a dolgok, amiket ugyan könnyen le lehet húzni a vécén, de nem lenne szabad, hiszen nem foszlanak szét, hanem a csatornahálózatban egy masszává tömörülhetnek össze, komoly problémákat okozva így. 

Ezen kívül kimutatták még a zsírhegyben olyan népszerű kábítószerek maradványait, mint a kokain és az MDMA , és ezeknél nagyobb mennyiségben különféle tiltott edzőtermi kiegészítők nyomai is felbukkantak. 

Ennél jóval rémisztőbb viszont, hogy a zsírhegy boncolása közben olyan baktériumok is felbukkantak, melyek komoly betegségeket terjeszthetnek, és akad köztük olyan is, amely rezisztens egyes antibiotikumokra. 

A csatornázásért felelős Thames Water szóvivője abban bízik, hogy sokan fogják látni a kedden bemutatott műsort, és jobban át fogják majd gondolni legközelebb, hogy mit húznak le a vécén. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.