Tovább blokkoljuk az ukránok NATO-csatlakozását, most a kettős állampolgárság szankcionálásáról szóló törvényjavaslat miatt

politika
2018 április 24., 19:49
comments 322

Ukrajnában példátlanul aljas és előre megtervezett módon lépnek fel a nemzeti kisebbségekkel szemben, az ukrán elnök a parlamenttel együtt lépésről lépésre veszi el a nemzeti kisebbségek szerzett jogait, miközben egy nemzetközi hazugságkampányban magukat a geopolitika áldozatának állítják be, és a nemzetközi jog betartóinak tüntetik fel - mondta el Szijjártó Péter budapesti sajtótájékoztatóján kedden.

Mindez válaszul arra a hétfői hírre érkezett, mely szerint megfosztanák az ukrán állampolgárságától azt, aki részt vesz egy másik ország választásán. Az ukrán lapok szerint az intézkedés nyíltan azokat a krími lakosokat célozza, akik részt vesznek az oroszországi választásokon, ám ettől még, ha elfogadják, pontosan ugyanúgy vonatkozni fog a kárpátaljai magyarokra.

Szijjártó első csapásnak a kisebbségi jogokra az oktatási törvényt nevezte (erről itt írtunk hosszabban), második csapásnak a nyelvtörvény alkotmányellenessé minősítését, míg harmadik csapásnak a most megjelent hírt arról, hogy az ukrán elnök sürgősséggel kezdeményezte a kettős állampolgárság szankcionálásáról szóló törvény elfogadását. 

Szijjártó Péter azt mondta: miközben Ukrajna a NATO-ba igyekszik, azt akarják elérni, hogy ha valaki egy másik NATO-ország állampolgára is, akkor attól vegyék el az ukrán állampolgárságot, mert a kettős állampolgárok nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Szólt arról is, hogy miközben Ukrajna a területi integritása megőrzése érdekében keleten harcban áll, 800-1000 katonát telepítenek az ország nyugati részébe, amely három NATO-tagországgal határos, miközben - mondta - egy NATO-tagország sem jelent nemzetbiztonsági kockázatot Ukrajnára.

A miniszter kiemelte: Magyarország támogatta Ukrajna vízumliberalizációját, az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási megállapodást, és gázt adtak az országnak, amikor szüksége volt rá. Megjegyezte, Magyarországra komoly nemzetközi nyomás nehezedik, hogy oldja fel a NATO és Ukrajna közeledését akadályozó vétóját, és ezt a nemzetközi nyomást Magyarország igazságtalannak és méltánytalannak érzi, mivel az ukrán fél a felelős a kialakult helyzetért.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország mindaddig fenntartja Ukrajna NATO-csatlakozásának vétóját, amíg nem állítják helyre a nemzeti kisebbségek korábbi jogait. Ha Magyarország engedne a nyomásnak és elengedné a vétót, eszköztelenné válna a kárpátaljai magyarok jogainak megvédésében. Kitért arra, a vétó feloldását Ukrajna érhetné el, ha visszaadná a Kárpátalján élő magyarok szerzett jogait. Megjegyezte azt is, pénteken Brüsszelben a külügyminiszterek találkozóján is el fogja ezt mondani. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.