Fontos meccset veszített a nagyot küzdő magyar válogatott, de még így is továbbjuthat

sport
2018 április 25., 19:47
comments 45

Nagyon javított volna a továbbjutási esélyein a magyar jégkorong válogatott a hazai rendezésű Divízió 1-es világbajnokságon, ha legyőzi a szlovén válogatottat, harmadról harmadra javult is a teljesítménye, de végül kikapott 1-4-re. A vébén viszot olyan körbeverések vannak, hogy az egy győzelemmel és két vereséggel álló magyar csapat még így is esélyes az első két hely egyikére. 

Ami nem biztatott semmi jóval a meccs előtt: Szlovéniát soha nem vertük meg tétmeccsen. Ellenfelünk ott volt az olimpián is, rendszeres résztvevője az A csoportos világbajnokságnak. 

Ami miatt lehetett bizakodni: az elitből a Divizió 1-be, vagyis a B csoportba kieső, és azonnali visszajutást tervező Szlovénia meglepően gyengén kezdte a világbajnokságot. Az előzetesen a csoport két leggyengébb csapatának gondolt Nagy-Britanniától és Lengyelországtól is kikaptak. Feszültségekről lehetett hallani a csapaton belül, ezért a pihenőnapjuk előtti estén, hétfőn elmentek berúgni. 

1. harmad

A szlovénok nem úgy kezdtek, mint a csoport egyetlen 0 pontos csapata. Ugyan Sebők előtt adódott a meccs első nagy helyzete, mellé ment, de már előtte is, utána pláne a szlovénok irányították a játékot. Folyamatos nyomás alatt tartották a kapunkat, végül a 7. percben elcsúszott az egyik magyar védő, a szlovének lecsaptak a korongra, pár passz után Magovac belőtte. (0-1, Magovac)

A 9. percben volt az első kiállítás az addig feltűnően sportszerű meccsen, Nagy Krisztiánt küldték le. Nemhogy megúsztuk, de Vas majdnem gólt szerzett. A szlovén kapus felszabadítása akadt el benne, fordulásból próbált gólt szerezni, de az üres kapu mellé ment pár cenitvel. Annyira közel volt, hogy a helyszínen már beindították a góljelzőt. A kapott gól után a magyar csapat agresszívebbé vált, többször jutottunk el a szlovének kapujáig. A szlovén gólszerzőt leküldték két percre, de nem tudtunk élni az emberelőnnyel. Aztán Sofront kiállították a bírók, kivédekeztük. Hátul időnként gyámoltalannak voltunk, buta hibák után sokszor a szerencse vagy Vay mentette meg a csapatot a góltól. A végét megnyomta a válogatott, ráadásul kicsit több, mint két perccel a vége előtt kiment egy szlovén (megint a gólt szerző Magovac), de ezt sem tudtuk gólra váltani. 

photo_camera Sofron és Urbas Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A szlovénok óriási fölényére jellemező, hogy 24-9 volt a kapuralövések aránya az első harmadban. 

2. harmad

A középső 20 perc nagy helyzetekkel kezdődött mindkét oldalon, a 24. percben kiállítottak egy szlovént (ezúttal nem Magovacot), hamar felállítunk, több lövésünk is volt, végül nem kijátszott helyzetből, hanem egy szlovén felszabadítás után szólóból betörő Sebők két védő szorításában megszerezte a magyar gólt a 26. percben. (1-1, Sebők)

A szlovének azonnal megpróbáltak válaszolni, két óriási lehetőségük is volt, elcsúszott mindkétszer a korong a kapunk előtt. Óriási volt az iram, a szlovének nyomasztó fölénye kicsit enyhült, de egy buli után két védőnk szerencsétlenkedése után megint ők szerezték meg a vezetést a 30. percben. (1-2, Urbas)

Egy percen belül Sebők egyenlíthetett volna, de Kroselj óriásit véd. Nagy esélyt kaptak a magyarok, újabb szlovént állítottak ki fogásért, két nagy helyzetet dolgoztunk ki a két perc alatt.

Majd megint jött egy olyan periódus, amikor benyomták a nagy iramban kicsit fáradni látszó magyar csapatot a szlovének, kapufát is ütöttek, aztán a 36. percben jött egy magyar kiállítás (Gőz), ez volt az első emberhátrányunk a harmadban, kivédeztük. Nem sokáig tartott az egyenlő létszám, újabb magyart küldtek le másfél perccel a vége előtt, Vay Ádám, a kapus akasztotta a nagy helyzetben lévő szlovént. Nagy Gergő ment le helyette. 

Tamádásban pofásabb harmad volt, védekezésben továbbra is nagy hibákkal. 40-21 a kapuralövések aránya. 

photo_camera Erdély és Magovac Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

3. harmad

Az előző harmadból átlógó kiállítás iatt emberhátrányban kezdtünk, de lepergett a fél perc. Kiegyenlített volt a játék, nem szép, de küzdelmes, a magyar válogatott átvette ai irányítást. A hangulatot az paprikázta fel, amikor egy ártalmatlan helyzetben Magosit a szlovén védő belökte a saját kapujába. Teljesen indokoltalan jelenet volt, majd kapott a kezére egyet Galló is. Nem szlovén kiállítás jött, hanem nagyjából a semmiből egy magyar, Garát fogásért két percre leült. a 47. percben. Hátrányban Nagy Krisztián került helyzetbe, de rosszul célzott, aztán Sofron elől mentett az utolsó pillanatban egy szlovén védő. Majd már azonos létszámban Hári egészen közelről a kapufát találta el, a kapus a másik vasnál feküdt. Elképesztően nagy helyzet volt, de maradt az 1-2. A magyar csapat nagy lendületben volt, Szlovénia időt is kért az 51. percben, de a játék képe nem változott, a magyar csapat maradt támadásban. Sőt, az 53. percben kiálítottak egy szlovént durva játék miatt. Lövésig jutottunk, gólig nem a két perc alatt. 

photo_camera Fotó: Czagány Balázs/MTI/MTVA

Hiába nyomott a magyar csapat, 2-2 helyett a semmiből a szlovénok szereztek gólt az 55. percben, egy gyors kontra után. Videón is visszanézték, de tényleg gólt volt. (1-3, Golicic)

A magyar csapat megpróbálta még menteni a meccset, lehoztuk a kapust, de a szlovének megszerezték a korongot egy buli után és üres kapus góllal végleg eldöntötték a meccset az 56. percben. (1-4, Kovacevic)

A végén is ment előre a magyar csapat, a tábor is bíztatta a játékosokat, de emberelőnyből sem sikerült gólt szerezni. 

A kapuralövések aránya a harmadik harmadnak köszönhetően végül 47-34 lett a szlovének javára (az elsőben még 24-9 volt). 

A szurkolótábor megtapsolta a különösen a harmadik harmadban jól játszó, de a helyzeteit kihagyó válogatottat. Közös Himnusz-éneklés is volt. 

A világbajnokság nagyon szoros, százszázalékos csapat már nincs, miután Olaszország simán legyőzte Kazahsztánt, nagyjából bárki képes megverni bárkit. A harmadik forduló után három hatpontos csapat van, Kazahsztán, Olaszország és a lengyeleket 5-3-ra legyőző, a várakozások feletti teljesítményt nyújtó Nagy-Britannia. Három pontja van Magyarországnak, Szlovéniának és Lengyelországnak. A magyar csapat még feljuthat az A csoportba, ehhez most már kisebb csoda kéne, de matematikailag még kijön, de ki is eshet a C-be (Dívizió 1/B).

A magyar válogatott csütörtökön Lengyelországgal, szombaton Nagy-Britanniával játszik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.