Fővárosi Ítélőtábla: A kormány nem titkolhatja tovább a kórházi fertőzések adatait

Egészségügy
2018 április 25., 04:32
comments 138

A Hír Tv számolt be arról, hogy a kormány nem titkolhatja tovább a kormány a kórházi fertőzések adatait, a Társaság a Szabadságjogokért ugyanis jogerősen pert nyert az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben, aminek így 15 napon belül ki kell adnia a 2015-16-os statisztikát a kórházi fertőzésekről.

A jogvédők azért fordultak bírósághoz, mert évekig hiába kérték a részletes adatokat intézményekre lebontva. Az Emmi ezt például arra hivatkozva tagadta meg, hogy a laikusok félreértelmezhetnék a statisztikát.

A Fővárosi Ítélőtábla most kimondta, hogy az adatok nyilvánossága közérdek, és azok döntés-előkészítő jellegére csak akkor lehet hivatkozni, ha pontosan megjelölik, milyen döntésről van szó.

Asbóth Márton, a TASZ magánszféraprojekt-vezetője a Hír TV-nek azt mondta, azt szerették volna megtudni, kórházakra, fertőzésekre és évekre lebontva hányan fertőződnek vagy halnak meg kórházi fertőzésekben Magyarországon. Remélik, hogy a bíróság ítéletét tiszteletben fogja tartani a minisztérium. „Elvégezzük azt a feladatot, amit az ÁNTSZ és az EMMI nem végzett el, értelmezni, értékelni fogjuk az adatokat” – mondta.

A z Országos Epidemiológiai Központ tavalyi jelentése szerint 2016-ban 1481 multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló kórokozóval is megfertőződött beteg halt meg a kórházakban, az elhunytak közül 174 esetben a fertőzés volt a halál oka, vagy közrejátszott abban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.