Fővárosi Ítélőtábla: A kormány nem titkolhatja tovább a kórházi fertőzések adatait

A Hír Tv számolt be arról, hogy a kormány nem titkolhatja tovább a kormány a kórházi fertőzések adatait, a Társaság a Szabadságjogokért ugyanis jogerősen pert nyert az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben, aminek így 15 napon belül ki kell adnia a 2015-16-os statisztikát a kórházi fertőzésekről.

A jogvédők azért fordultak bírósághoz, mert évekig hiába kérték a részletes adatokat intézményekre lebontva. Az Emmi ezt például arra hivatkozva tagadta meg, hogy a laikusok félreértelmezhetnék a statisztikát.

A Fővárosi Ítélőtábla most kimondta, hogy az adatok nyilvánossága közérdek, és azok döntés-előkészítő jellegére csak akkor lehet hivatkozni, ha pontosan megjelölik, milyen döntésről van szó.

Asbóth Márton, a TASZ magánszféraprojekt-vezetője a Hír TV-nek azt mondta, azt szerették volna megtudni, kórházakra, fertőzésekre és évekre lebontva hányan fertőződnek vagy halnak meg kórházi fertőzésekben Magyarországon. Remélik, hogy a bíróság ítéletét tiszteletben fogja tartani a minisztérium. „Elvégezzük azt a feladatot, amit az ÁNTSZ és az EMMI nem végzett el, értelmezni, értékelni fogjuk az adatokat” – mondta.

A z Országos Epidemiológiai Központ tavalyi jelentése szerint 2016-ban 1481 multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló kórokozóval is megfertőződött beteg halt meg a kórházakban, az elhunytak közül 174 esetben a fertőzés volt a halál oka, vagy közrejátszott abban.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.