Izrael-ellenes emojikat is küldhetnek az irániak az állami appon

Az iráni vezetés azt szeretné, ha az emberek a Telegram és más alkalmazások helyett inkább az állami chat appot használnák, ezért kifejlesztették a Soroush-t, amivel akár Halál Amerikára! feliratú hangulatjeleket is küldhetnek azok, akik feltétlenül állami keretek között szeretnének kommunikálni. Ugyanilyen hangulatjeleket lehet küldeni Izraelnek és a szabadkőműveseknek is.

Érthető módon az állam szeretné, ha minél többen használnák, a Forradalmi Gárdánál külön jutalmat sorsolnak ki azok között, akik fellépnek rá. Az akciót egyébként a Gárda Telegram-csatornáján hirdették meg. Közben már Ali Hámenei ajatollah is törölte magát a Telegramról, hogy a Soroushra váltson. A Soroushnak eddig 5 millió felhasználója van.

Pedig a Telegramot használó 50 millió iráni pont a biztonság miatt szereti az alkalmazást. A hatóságoknak pedig pont ugyanez a baja, szerintük a kormányellenes megmozdulásokat is ezen keresztül szervezték decemberben.

A legfelsőbb cybertanács már kezdeméynezte is a külföldi appok betiltását. A Telegram betiltását nemrég Oroszországban már meglépték, miután Pavel Durov,a cég alapítója nem volt hajlandó átadni a titkosítási kódot a hatóságoknak.

De ezek a tiltások Iránban nem mindenkire vonatkoznak: miközben a Twittert már betiltották, Ali Hámenei ajatollah hivatala hét nyelven posztolja a legfelsőbb vezető üzeneteit és a Facebookon is nagyon aktív. (BBC)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.