Szijjártó: Ha rendszerszintű lenne a korrupció, Magyarország nem tudott volna ilyen adatokat produkálni az elmúlt 8 évben

hablaty
2018 április 25., 12:08
comments 246

Szijjártó Péter Brüsszelben újságírói kérdésre azt válaszolta: az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) készülő magyarországi különjelentése egy koncepciós eljárás alapdokumentuma.

A külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a készülő jelentésben válogatott hazugságok, olyan ténybeli tévedések vannak, amik az egész dokumentum hitelességét megkérdőjelezik – írja az MTI.

Az EP költségvetés-ellenőrzési bizottsága (CONT) szerdán nagy többséggel szavazta meg a témával kapcsolatos véleményét, amiben szétszedte a magyar kormányt a korrupció miatt. A miniszter szerint ez a döntés is csak úgy értelmezhető, mint egyes brüsszeli intézmények újabb politikai alapú támadása Magyarországgal szemben.

Szijjártó Péter szerint a magyar gazdasági adatok 2010 óta tartó folyamatos javulást mutatnak. Mindez nem lett volna lehetséges, ha az EP szakbizottságai által előterjesztett módon, rendszerszintű korrupciós mechanizmusok működnek. Azt mondta:

ha egy országban rendszerszintű korrupció működik, akkor nemzetgazdasága nem tud olyan adatokat produkálni, mint amilyen adatokat a magyar gazdaság produkált az elmúlt nyolc esztendőben.

Talán nem jutott eszébe mondjuk az a falusi gázszerelő, aki pár év alatt a magyar gazdaságtörténet leggyorsabb meggazdagodását produkálta, vagy hogy a miniszterelnök apja és veje is milliárdossá vált?

Egyébként érdekes, hogy a gazdasági fejlődéssel érvel Szijjártó, hiszen a CONT pont arra mutatott rá, hogy „a kormányzati hatékonyság Magyarországon 1996 óta csökkent, és az ország az egyik legkevésbé hatékony kormányzatú tagállam az EU-ban”, illetve megjegyezték, hogy „az alacsony színvonalú kormányzás akadályozza a gazdasági fejlődést és csökkenti az állami beruházások hatását”. Ezzel kapcsolatban felhozták, hogy:a magyar GDP 2004 és 2016 között 16,1 százalékkal nőtt, ez csak kis mértékben haladja meg az EU-s átlagot, és sokkal alacsonyabb, mint a többi visegrádi ország növekedési rátája.

Szijjártó Péter külügyminiszter válaszol kérdésekre a V4-ek egy 2016-os találkozóján.
photo_camera Szijjártó Péter külügyminiszter válaszol kérdésekre a V4-ek egy 2016-os találkozóján. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Szijjártó a leghatározottabban visszautasítja azokat a vádakat, amik a szakbizottságok véleményében megjelennek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.