Nem akar lemondani a román miniszterelnök, pedig már az államfő is alkalmatlannak tartja

Klaus Iohannis román elnök pénteken hiába vonta meg bizalmát Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnöktől, Dancila mégsem mondott le. A miniszterelnök a Romania TV hírtelevíziónak adott péntek esti interjúban kijelentette: semmi okát nem látja annak, hogy leköszönjön.

Míg a kormánykoalíció támogatását élvezem, és mivel az elmúlt három hónap kormányzása során jó eredményeket értünk el, semmi okát nem látom annak, hogy lemondjak" - mondta Dancila . 

Viorica DancilaFotó: GALI TIBBON/AFP

Szerinte semmi szükség nem volt arra, hogy Iohannis elnök bejelentse bizalma megvonását. Ez szerinte a nemzetközi téren a Romániába vetett bizalom gyengülését eredményezheti. Megjegyezte, hogy Romániát partnerei stabil országnak kell, hogy lássák, amelybe befektethetnek, és ahová bizalommal utazhatnak.

Iohannis elnök azért nevezte alkalmatlannak a miniszterelnököt, hogy megkérdőjelezte a román jegybank függetlenségét, az államfő szerepét az ország külpolitikájának kialakításában, képtelennek bizonyult az állam más intézményeivel folytatott lojális együttműködésre, és csak a pártjától kapott utasításokat hajtotta végre. 

Azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy a bukaresti kormány múlt héten egy külpolitikai témájú titkos memorandumot fogadott el Románia izraeli nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe történő áthelyezéséről, de anélkül, hogy arról az államfővel egyeztetett volna, pedig az alkotmány szerint a külpolitika irányítása az elnökre tartozik, a kérdést pedig a kormány is kényesnek tekintette, különben nem titkosította volna az ügyben elfogadott memorandumot.

A román alkotmány szerint a kormányfőt csak a parlament válthatja le, az elnöknek semmilyen eszköze nincs ennek kikényszerítésére. Amennyiben a miniszterelnök nem mond le, csak a parlament vonhatja meg tőle a bizalmat, és kényszerítheti távozásra.  (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.