Nem akar lemondani a román miniszterelnök, pedig már az államfő is alkalmatlannak tartja

2018 április 27., péntek 20:15
108

Klaus Iohannis román elnök pénteken hiába vonta meg bizalmát Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnöktől, Dancila mégsem mondott le. A miniszterelnök a Romania TV hírtelevíziónak adott péntek esti interjúban kijelentette: semmi okát nem látja annak, hogy leköszönjön.

Míg a kormánykoalíció támogatását élvezem, és mivel az elmúlt három hónap kormányzása során jó eredményeket értünk el, semmi okát nem látom annak, hogy lemondjak" - mondta Dancila . 

Viorica Dancila Fotó: GALI TIBBON/AFP

Szerinte semmi szükség nem volt arra, hogy Iohannis elnök bejelentse bizalma megvonását. Ez szerinte a nemzetközi téren a Romániába vetett bizalom gyengülését eredményezheti. Megjegyezte, hogy Romániát partnerei stabil országnak kell, hogy lássák, amelybe befektethetnek, és ahová bizalommal utazhatnak.

Iohannis elnök azért nevezte alkalmatlannak a miniszterelnököt, hogy megkérdőjelezte a román jegybank függetlenségét, az államfő szerepét az ország külpolitikájának kialakításában, képtelennek bizonyult az állam más intézményeivel folytatott lojális együttműködésre, és csak a pártjától kapott utasításokat hajtotta végre. 

Azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy a bukaresti kormány múlt héten egy külpolitikai témájú titkos memorandumot fogadott el Románia izraeli nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe történő áthelyezéséről, de anélkül, hogy arról az államfővel egyeztetett volna, pedig az alkotmány szerint a külpolitika irányítása az elnökre tartozik, a kérdést pedig a kormány is kényesnek tekintette, különben nem titkosította volna az ügyben elfogadott memorandumot.

A román alkotmány szerint a kormányfőt csak a parlament válthatja le, az elnöknek semmilyen eszköze nincs ennek kikényszerítésére. Amennyiben a miniszterelnök nem mond le, csak a parlament vonhatja meg tőle a bizalmat, és kényszerítheti távozásra.  (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt