Netanjahu: Irán hazudott, és nukleáris fegyver kifejlesztésén dolgozott

Irán hazudott, mert nukleáris fegyver kifejlesztésén dolgozott, az iráni atomalku hazugságon alapult – mondta az izraeli hírszerzés által megszerzett bizonyítékokra hivatkozva Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfő este.

Az izraeli televíziócsatornák élő adásban közvetítették a kormányfő bejelentését, ami szerint Izrael birtokába jutott az iráni titkos atomarchívum, és ez alapján Teherán hazudott, mert az Amad projekt keretében atombombát próbált előállítani.

Netanjahu szerint a korábbi atomprogram vezetői más szervezeti egységekben dolgoztak tovább. A korámnyfő felszólította Donald Trump amerikai elnököt, hogy „megfelelő döntést” hozzon majd, amikor a 2015-ben aláírt nemzetközi atomalku megújításáról hoz határozatot. (A megállapodásban Irán kötelezettséget vállalt az atomprogramjának korlátok közé szorítására, cserébe a vele szemben alkalmazott, kiterjedt szankciók feloldásáért. Trump május 12-én dönt arról, felmondja-e az egyezményt, és újabb büntetőintézkedéseket léptet-e életbe Iránnal szemben.)

Az izraeli kormányfő a beszéde elején közölte, hogy az izraeli hírszerzés egy Teheránban található raktárból „fél tonna” dokumentumot szerzett meg: kb. 55 ezer oldal és még 50 ezer dokumentum, valamint 183 cd birtokába jutott, amik alapján elmondható, hogy az iráni vezetők hazudtak, amikor tagadták, hogy atombomba előállítását tervezték.

Jeruzsálem már megosztotta az USA-val, és a jövőben megosztja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel is a leleplező dokumentumokat, amik a múltbeli Amad-tervet mutatják be. A terv szerint 5 darab, ballisztikus rakétával célba juttatható, a hirosimai bomba ötszörös erejével rendelkező robbanófej megtervezésén és előállításán dolgoztak, ami „meggyőző bizonyítékot” szolgáltat arra, hogy hazudtak a terveikről a nemzetközi közösségnek.

„Irán vezetői megint hazudtak, amikor tagadták, hogy valaha is nukleáris fegyverek kifejlesztését tervezték volna” – mondta Netanjahu. „A nukleáris egyezmény 2015-ös aláírása után Irán növelte erőfeszítéseit titkos iratainak elrejtésére” – mondta.

„2017-ben Irán egy szigorúan titkos helyre költöztette az iratanyagot Teheránban” – közölte Netanjahu, aki szerint tovább folytak a munkálatok. „Még a megállapodás után is folytatták a nukleáris fegyverekről szóló tudásuk megőrzését és növelését jövőbeli felhasználás végett” – mondta.

„2017-ben Irán egy szigorúan titkos helyre költöztette az iratanyagot Teheránban” – közölte Netanjahu, aki szerint tovább folytak a munkálatok. „Még a megállapodás után is folytatták a nukleáris fegyverekről szóló tudásuk megőrzését és növelését jövőbeli felhasználás végett” – mondta.

Netanjahu egy izraeli rendezvényen beszél 2015. február 8-án.Fotó: Menahem Kahana/AFP

Donald Trump azzal fenyegetőzött, hogy visszavonja az USA részvételét az Irán és a nagyhatalmak között létrejött megállapodásból. Az európai szövetségesei szeretnék fenntartani az egyezményt, mert szerintük Teherán betartja annak feltételeit. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.