Több ezren tüntettek Moszkvában az internet szabadsága mellett

2018 április 30., hétfő 13:29

Moszkvában hétfőn több ezren tüntettek a Telegram üzenetküldő szolgáltató oroszországi hatósági blokkolásának kísérlete ellen és az internet szabadsága mellett.

Fotó: Sefa Karacan/Anadolu Agency

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor április 16-án kezdte el a Telegram blokkolását célzó tevékenységét, miután az üzenetküldő szolgáltató nem adta ki a Szövetség Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) a kommunikációja kódkulcsait. Sajtóértesülések szerint az orosz hatóság az Amazon, a Google, a Microsoft, a Facebook, a Twitter, a Yahoo, a Yandex, a VKotaktye, az Odnoklassznyiki és más társaságok 18 millió IP-címét blokkolta, zavart okozva több szolgáltató működésében.

A Telegram továbbra is kiáll a magánkommunikáció sérthetetlensége mellett, és azt ígérte, hogy a tilalom ellenére is fenntartja a messenger üzemképességét Oroszországban.

A moszkvai tüntetők a Telegram logójára utaló papírrepülőket röptettek és többek között a szólás szabadságát éltető és a „cár” (Vlagyimir Putyin elnök) távozását sürgető táblákat emeltek a magasba. A részvevők elsősorban a Roszkomnadzor megszüntetését, az államnak az internetre gyakorolt befolyásának korlátozását és a büntető törvénykönyv azon rendelkezéseinek eltörlését követelték, amik alapján az állampolgárokra büntetés szabható ki a közösségi médiában közzétett posztjaik miatt.

Alekszej Navalnij beszédet mond a hétfői tüntetésen. Fotó: Alekszandr Nemenyov/AFP

A moszkvai rendőrség szerint az Oroszország Libertariánus Pártja által szervezett megmozduláson 7,5 ezren vettek részt. Az eseményen felszólalt Alekszej Navalnij korrupcióellenes ellenzéki aktivista és jelen volt Grigorij Javlinszkij, a liberális Jabloko párt társalapítója, volt elnökjelölt is. Pavel Durov, a Londonban székelő Telegram alapítója a VKontaktye közösségi oldalon üzente: büszke arra, hogy a tüntetőkkel egy országban született.

Navalnij a feleségével, Julijával a tüntetésen. Fotó: Sefa Karacan/Anadolu Agency

A Telegramnak a cég idén márciusi közlése szerint világszerte kb. 200 millió, Oroszországban pedig orosz sajtóértesülések szerint 10-15 millió ún. havi aktív felhasználója van. (MTI)