Folytatódik az örmény válság: nem választották meg miniszterelnöknek az ellenzéket vezető Nikol Pasinjánt

2018 május 1., kedd 17:46
44

Nikol Pasinján beszél az örmény parlament előtt tüntető tömeghez Fotó: VANO SHLAMOV/AFP

Kilenc órán keresztül tartott és végül eredménytelenül végződött az a parlamenti ülés, amin kormányfőt választott volna az örmény országgyűlés azok után, hogy  10 után távozott a hatalomból az autokratikus rezsimet kiépítő Szerzs Szargszján miniszterelnök.  

Mindeközben a parlament előtt, a Köztársaság téren mintegy 30 ezer szimpatizánsa kántálta az ellenzéket vezető Nikol Pasinján nevét, akit végül nem választott meg vezetőjének az országgyűlés. 

Pasinján vezette a kormányellenes demonstrációkat országszerte, amíg április végén el nem vezették egy tüntetésről a rendőrök. Ez csak olaj volt a tűzre - másnap már százezren vonultak Jereván utcáira, és Szargszján végül lemondott. 

A parlamentet nem hatotta meg a forradalmi hangulat: 56-an leszavazták Pasinjánt, és csak 45 voksot kapott, így egy hét múlva újabb szavazást tartanak róla. Ha az sem lesz eredményes, feloszlatják a parlamentet. Pasinján korábban felszólította az idáig kormányzó Köztársaság Párt képviselőit, hogy szavazzanak rá, de nem járt sikerrel. 

A parlament előtt ünneplő tömeg fogadta. Az ellenzéket vezető Pasinján ezek után általános sztrájkot hirdetett szerdára és polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetett. Útblokádokat helyezett kilátásba, „ha a Köztársaság Párt képviselői nem engedelmeskednek a népakaratnak”. (Eurasianet)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt