Folytatódik az örmény válság: nem választották meg miniszterelnöknek az ellenzéket vezető Nikol Pasinjánt

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Nikol Pasinján beszél az örmény parlament előtt tüntető tömeghezFotó: VANO SHLAMOV/AFP

Kilenc órán keresztül tartott és végül eredménytelenül végződött az a parlamenti ülés, amin kormányfőt választott volna az örmény országgyűlés azok után, hogy  10 után távozott a hatalomból az autokratikus rezsimet kiépítő Szerzs Szargszján miniszterelnök.  

Mindeközben a parlament előtt, a Köztársaság téren mintegy 30 ezer szimpatizánsa kántálta az ellenzéket vezető Nikol Pasinján nevét, akit végül nem választott meg vezetőjének az országgyűlés. 

Pasinján vezette a kormányellenes demonstrációkat országszerte, amíg április végén el nem vezették egy tüntetésről a rendőrök. Ez csak olaj volt a tűzre - másnap már százezren vonultak Jereván utcáira, és Szargszján végül lemondott. 

A parlamentet nem hatotta meg a forradalmi hangulat: 56-an leszavazták Pasinjánt, és csak 45 voksot kapott, így egy hét múlva újabb szavazást tartanak róla. Ha az sem lesz eredményes, feloszlatják a parlamentet. Pasinján korábban felszólította az idáig kormányzó Köztársaság Párt képviselőit, hogy szavazzanak rá, de nem járt sikerrel. 

A parlament előtt ünneplő tömeg fogadta. Az ellenzéket vezető Pasinján ezek után általános sztrájkot hirdetett szerdára és polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetett. Útblokádokat helyezett kilátásba, „ha a Köztársaság Párt képviselői nem engedelmeskednek a népakaratnak”. (Eurasianet)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.