Folytatódik az örmény válság: nem választották meg miniszterelnöknek az ellenzéket vezető Nikol Pasinjánt

külföld
2018 május 01., 17:46
comments 42

Nikol Pasinján beszél az örmény parlament előtt tüntető tömeghez
photo_camera Nikol Pasinján beszél az örmény parlament előtt tüntető tömeghez Fotó: VANO SHLAMOV/AFP

Kilenc órán keresztül tartott és végül eredménytelenül végződött az a parlamenti ülés, amin kormányfőt választott volna az örmény országgyűlés azok után, hogy  10 után távozott a hatalomból az autokratikus rezsimet kiépítő Szerzs Szargszján miniszterelnök.  

Mindeközben a parlament előtt, a Köztársaság téren mintegy 30 ezer szimpatizánsa kántálta az ellenzéket vezető Nikol Pasinján nevét, akit végül nem választott meg vezetőjének az országgyűlés. 

Pasinján vezette a kormányellenes demonstrációkat országszerte, amíg április végén el nem vezették egy tüntetésről a rendőrök. Ez csak olaj volt a tűzre - másnap már százezren vonultak Jereván utcáira, és Szargszján végül lemondott. 

A parlamentet nem hatotta meg a forradalmi hangulat: 56-an leszavazták Pasinjánt, és csak 45 voksot kapott, így egy hét múlva újabb szavazást tartanak róla. Ha az sem lesz eredményes, feloszlatják a parlamentet. Pasinján korábban felszólította az idáig kormányzó Köztársaság Párt képviselőit, hogy szavazzanak rá, de nem járt sikerrel. 

A parlament előtt ünneplő tömeg fogadta. Az ellenzéket vezető Pasinján ezek után általános sztrájkot hirdetett szerdára és polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetett. Útblokádokat helyezett kilátásba, „ha a Köztársaság Párt képviselői nem engedelmeskednek a népakaratnak”. (Eurasianet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.