Egy pécsi férfi belépett a szavazóhelyiségbe, és közölte: „Engem azért fizettek, hogy Hoppál Péterre szavazzak”

politika
2018 május 02., 11:50
comments 262

Az Átlátszó jegyzőkönyvek alapján írta meg, hogy „furcsa jelentet játszódott le a választás napjának délelőttjén a Baranya 1-es választókerület egyik pécsi szavazókörében. Kilenc óra körül egy férfi lépett a szavazóhelyiségbe, felvette a szavazólapot, majd segítséget kért a szavazatszámláló bizottság tagjaitól. A bizottság elnöke és egy szavazóköri delegált ajánlkoztak, mire a férfi kibökte, hogy neki Hoppál Péterre kell szavazni, ő ezért kapott fizetséget. A meglepett bizottsági tagok felvilágosították, hogy ebben a választókerületben nem Hoppál, hanem Csízi Péter a kormánypárti jelölt. A férfi ezek után kiment, röviden tanácskozott az utcán várakozó kisteherautó sofőrjével, majd visszajött, és leadta a szavazatát.”

Az egész esetről csak azért tudunk egyáltalán, mert a Számoljuk együtt! civilszervezet szervezésének hála volt legalább egy nem kormánypárti jelölt a pécsi 040-es szavazókörben.

Konkoly-Thege Júlia jegyzőkönyvet akart felvenni az esetről, de az indítványát elutasították. Elkészült viszont egy nem hivatalos jegyzőkönyv, amit a bizottság összes tagja aláírt, az elnök pedig lepecsételt.

Félórával később három férfi érkezett a szavazóhelyiségbe, az egyiküknél volt egy lista, a másik kettő szavazott. A szavazófülkébe is hárman vonultak be, ott hangosan egyeztettek arról, hogy kire kell szavazniuk valakinek a megbízásából, majd távoztak - írja az Átlátszó.

Az ellenzéki delegált, Konkoly-Thege Júlia az eset után követte a férfiakat, és az utcán fültanúja volt, ahogy a trió egy kisebb csoporttal épp azon tanakodik, „kit lehetne még elhozni”. Telefonjával rögzítette a beszélgetést:

„Delegált: Sziasztok, mi volt ez itt? Mit csináltok? 

Szavazópolgár 1.: Ő a Fideszre szavaz…. 

Szavazópolgár 2.: Jöttek szavazni. 

D.: De ki ez az ember, aki itt veletek egyeztetett? 

Sz. 1.: Ez? Jaa, ez a nagybátyám, az ő kedvéért, mit tudom én, mondom, jól van, akkor feljövök, azt csá. Nem akartam jönni sehova, nem akartam jönni. 

D: És ő meg mit akart? 

Sz. 1.: Hát ő, őt is fizeti a valaki. Mit tudom én. Fuvaros. 

D.: Hogy mit mondtál? 

Sz.1.: Fizetik. Őt is. Ő is egy ilyen izé, megbízott. 

D.: És kire kellett szavaznod? 

Sz. 1.: Fidesz. A Fideszre. Mindegyikünk arra szavazott. 

Sz. 2.: Az az Orbán Viktor, nem? 

D.: Aha.”

Az ellenzéki delegáltnak erről az esetről is csak nem hivatalos jegyzőkönyvet sikerült aláíratnia az elnökkel.

Bár a laikusnak egyértelműnek tűnhet az eset, de a Konkoly-Thege Júliát hivatalosan delegáló MSZP nem akart vele foglalkozni. A nő ezután a TASZ-hoz fordult, és a segítségükkel nyújtott be kifogást, amelyet viszont először a választókerületi, majd a Nemzeti Választási Bizottság is elutasított. 

Végül a Kúria mondta ki, hogy sérült a választás tisztasága, illetve az önkéntes részvétel, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelve.

A kúriai indoklás nem nevesíti a Fideszt, de kijelenti: a hangfelvételből „egyértelműen megállapítható, hogy az azon beszélő választópolgárok akaratát meg nem engedett módon befolyásolták. (...) A kérelmező ezért alappal hivatkozott arra, hogy mindebből okszerűen következik, a meghatározott irányú szavazatért és a szállításért is fizetett valaki a hangfelvételen beszélőknek.”

Mráz Attila, a TASZ választási jogi munkacsoportjának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kúria döntése áttörést jelenthet, hiszen kimondja, hogy nem csak a pártok, hanem például a szavazóköri delegáltak is közvetlen érintettnek számítanak, így például bírósághoz fordulhatnak felülvizsgálati kérelemmel a választási bizottságok döntései ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.