Irán és Izrael minden jel szerint nagyon egymásnak akar ugrani

külföld
2018 május 02., 05:00
comments 187

Az amerikai politikai vezetésben nincsenek kétségek afelől, hogy az izraeliek hajtották végre vasárnap azt a légicsapást a szíriai Hamában, amiben legalább két tucat iráni katona, köztük tisztek vesztették életüket. "A lehetséges forró konfliktusok listáján Irán és Izrael szíriai háborúja az első" - nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő vezető amerikai tisztviselő az NBC Newsnak.

A hírtelevízió három amerikai kormányzati forrásra hivatkozva azt írja, hogy izraeli F-15-ösök bombázták a hamai bázist, amely az iráni hadsereg 47. dandárjának a bázisa.

Az amerikaiak szerint az izraeliek csapása nem volt provokálatlan, az elmúlt két hétben Irán egyre több, lőszerekkel, kézifegyverekkel és légvédelmi rakétákkal megpakolt repülőt küldött Szíriába. Ezt a szíriai helyzet nem indokolná, mert bár igaz, hogy míg a szír légierő szerepét gyakorlatilag az orosz vette át, a szárazföldi műveletek irányítása egyre inkább az irániak kezébe kerül, a szíriai polgárháború történései nem indokolják ezt az erőkoncentrációt. A rezsim hadserege a hónap elején felszámolta a lázadók Damaszkuszhoz közeli enklávéját, a rezsimellenes erők általában is visszaszorulóban vannak.

Vagy ahogy Jim Mattis amerikai védelmi miniszter fogalmazott, "nem tudok más okra gondolni", mint arra, hogy Irán már egy Izrael elleni hadművelethez halmoz fel készleteket a szomszédos Szíriában. Szerinte Izrael azért kezdett akcióba, mert Irán és proxyhadseregei, mint például a Hezbollah, egyre jobban megközelítenék Izrael határát.. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is erre hivatkozott. Azt mondta a CNN-nek, hogy ugyan senki se akar háborút, de Izraelnek fel kell lépnie az iráni agresszióval szemben. (Via NBC News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.