Már előző nap és teljesen le lesz zárva a Kossuth tér

Tbg
POLITIKA
2018 május 02., 19:44
comments 465

A 444 birtokába jutott az Országgyűlési Paracsnokság határozata, amelyből az derül ki, hogy a hivatalos közléssel szemben nemcsak május 8-án reggeltől délelőttig részlegesen, hanem már hétfő estétől lezárják a Kossuth teret teljesen.

Április 25-én az Index írt arról, hogy az új Országgyűlés alakulóülésének napján reggel 8-tól délután 17 óráig lezárják a Kossuth teret. A dolog különösnek hatott, mert utoljára a zavargások és tüntetések miatt a Gyurcsány-kormány rendőrsége zárta le a teret, most viszont csak annyi történik, hogy az április 8-ai választás eredménye alapján megalakul az új Országgyűlés.

A tér május 8-án reggel 8-tól délután 14-ig lesz zárva az OGY Őrség parancsnokságának 31099/953/2018-as határozat alapján
photo_camera A tér május 8-án reggel 8-tól délután 14-ig lesz zárva az OGY Őrség parancsnokságának 31099/953/2018-as határozat alapján Fotó: Országgyűlés

A 444 ugyanakkor megszerzett egy három nappal később született határozatot, amely mind időben, mint térben kiterjeszti a kordonozást, már előző nap este 18 órától lezárják a teret teljesen - tehát a József Attila-szobornál és a Balassi utca felé is:

A 31099/970/2018-as határozat alapján teljes térzár lesz már hétfő estétől
photo_camera A 31099/970/2018-as határozat alapján teljes térzár lesz már hétfő estétől Fotó: 444/OGY-Őrség

A Jobbik-frackió ma bejelentette, hogy lebontják a kordont, ahogy 2007-ben a Fidesz-frakció is tette. A Mi vagyunk a többsésg tüntetés szervezői pedig előbbre hozták délután 17 órára tervezet tüntetést.

A fideszes Gulyás Gergely korábban hasonlóan a Gyurcsány-kormány akkori érveléséhez azzal indokolta a lépést, hogy ez rendőrségi hatáskör: "a gyülekezési jog gyakorlásának korlátja, hogy népképviseleti szerv, bíróság működését nem zavarhatja. Innentől a rendőrség szakmai hatáskörébe tartozik a kérdés" 

Gulyás szerint "az elmúlt években a rendszerváltás óta legmagasabb színvonalú a rendőrség gyülekezési joggal kapcsolatos gyakorlata, ráadásul az éles ellentétben van azokkal a »gyalázatos időkkel«, amikor Gyurcsány Ferenc volt a kormányfő."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.