Sorozatosan megsértette a törvényt Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal vezetője

Tbg
POLITIKA
2018 május 02., 17:55
comments 121

Több esetben is úgy találta az Országos Bírói Tanács (OBT), hogy a Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde nem járt el törvényesen, amikor a feltevések szerint önkényesen döntött a bírói kinevezéseket megelőző pályázatok ügyében.

Az OBT az OBH felügyeleti szerve, tagja többek között Darák Péter, a Kúria elnöke is. A 2012-ben létrehezott OBH gyakorlatilag a magyar igazságszolgáltatás irányító szerve, amelynek vezetője Handó Tünde.

Az OBH-körül nagy most a kavarás, erről a 444 részletes hátteret írt: félő ugyanis, hogy a kormánytól szervezetileg legalábbis független OBH minisztériumi irányítás alá kerül, azaz a klasszikus demokráciákban egymástól jól körülhatárolt hatalmi ágak közül kettő (végrehajtó és igazságügyi) alárendeltségi viszonyba kerül egymáshoz képest.

Az OBT május 2-ai ülésén (összefoglaló) több olyan kérdésben is döntött, amelyről a Győri Ítélőtábla és a Fővárosi Ügyészség összbírói értekezletein felvetődtek. Az ülés legfontosabb témája annak a jelentésnek a tárgyalása volt, ami Handónak a bírói és bírósági vezetői pályázatok eredménytelenné nyilvánítására vonatkozó gyakorlatáról szólt.

Így az OBT szerint Handó Tünde nem törvényesen járt el több alkalommal, amikor bírósági vezetői pályázatot érvénytelennek minősített, nem indokolta meg személyi döntéseit, az érvénytelennek nyilvánított pályázatok helyett nem írt ki időben újabbakat, a pályázatok nem voltak átláthatóak, stb.

Az OBT ülésének elején egyébként Handó bejelentette, az OBT a lemondott tagok  miatt működésképtelen, ám ezt Darák visszautasította.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.