Irán tartja magát a megállapodáshoz, ha a többi nagyhatalommal sikerül megegyeznie

külföld
2018 május 08., 18:32
comments 71

Az Egyesült Államok kilépése ellenére Irán egyelőre tartja magát az atomprogramjáról kötött egyezményben foglaltakhoz, és kész folytatni a munkát a többhatalmi szerződést aláíró többi országgal - mondta az állami televízióban Haszan Róháni iráni elnök.

Az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben született megállapodást - amelyért cserébe felfüggesztették a Teheránnal szembeni nyugati szankciókat - az Egyesült Államok mellett Oroszország, Kína, Franciaország, Németország és Nagy-Britannia írta alá.

Róháni iráni elnök találkozója Erdogannal és Putyinnal április 4-én Ankarában
photo_camera Róháni találkozója Erdogannal és Putyinnal április 4-én Ankarában Fotó: TOLGA BOZOGLU/AFP

Róháni a külügyminiszterét bízta meg azzal, hogy egyeztessen a szóban forgó öt országgal az atomalku további sorsáról. Az elnök szerint rövid idő áll rendelkezésre a tárgyalások lebonyolításához, mert 

utasítására az iráni atomenergia-ügynökség a korábbinál is eltökéltebben indíthatja újra az urándúsítást a következő hetekben.

„Ha elérjük a megállapodás céljait a többi taggal együttműködve, akkor az érvényben fog maradni. Nem engedjük, hogy Trump pszichológiai hadviselése sikerre vezessen”
- mondta Róháni, aki szerint az Egyesült Államok nem bizonyult megbízhatónak az elmúlt négy évtizedben, és  Trump döntése történelmi tapasztalat Irán számára. „Az Egyesült Államok ma este hivatalosan bejelentette, hogy Washington nem tesz eleget nemzetközi kötelezettségeinek.”

Trump döntését Irán legelszántabb ellenségein, Izraelen és Szaúd-Arábián kívül nagyjából mindenki elítélte, a világpolitikában ritkán látott egységfrontokat hozva létre:

  • Sajnálatosnak és aggodalmat keltőnek nevezte közös közleményében a brit miniszterelnök, a francia államfő és a német kancellár;
  • Oroszország pedig „csalódott”.
  • António Guterres ENSZ-főtitkár is súlyosan aggasztónak tartja a döntést, mert az atomalku a nemzetközi, illetve a regionális békét és biztonságot hivatott elősegíteni. 
  • Bizonytalansághoz és új konfliktusokhoz fog vezetni az Egyesült Államok döntése - írta Erdogan török elnök szóvivője. 

Ugyanakkor az is látszik az első reakciókból, hogy a megállapodás aláírói nyitottak a további együttműködésre.

  • Theresa May, Emmanuel Macron és Angela Merkel a közös közleményben leszögezi, hogy a három európai hatalom változatlanul elkötelezett az egyezmény érvényben tartása mellett. Az amerikai kormányt pedig arra szólították fel, hogy engedje a szerződés fő elemeinek folytatódó betartatását, míg Teherán figyelmét arra hívták fel, hogy változatlanul teljesítenie kell a megállapodásból eredő kötelezettségeit.
  • Az orosz EU-nagykövet azt mondta, hogy folytatódnak az erőfeszítések az iráni atomalku fenntartása érdekében: a német külügyminiszter Moszkvába utazik csütörtökön, Emmanuel Macron francia elnökkel pedig Vlagyimir Putyin orosz államfő a minap beszélt telefonon.
  • Guterres felszólította az ENSZ-tagállamokat az egyezmény támogatására, Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő pedig közölte, hogy az Európai Unió továbbra is elkötelezett a nukleáris megállapodás fenntartása mellett.

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.