Izraelben készenléti állapotot rendeltek el, megnyitották az óvóhelyeket

külföld
2018 május 08., 17:30
comments 309

Az iráni atomalku nem tökéletes, de a béke forrása egy robbanékony régióban - érvelt a francia kormány, mielőtt Trump egyoldalúan felmondta a megállapodást

Percekkel a nagy bejelentés előtt - tehát már valószínűleg a döntés tudatában - Izrael készenléti állapotot vezetett be, és az óvóhelyek megnyitására adott utasítást a Golán fennsíkon. Helyi médiaértesülések szerint az izraeli hadsereg légvédelmi egységeket telepített az északi határvidékre, mert szokatlan iráni csapatmozgásokat észleltek Szíriában.

Izraeli rakétavédelmi rendszer a Golán fennsíkon május 7-én
photo_camera Izraeli rakétavédelmi rendszer a Golán fennsíkon május 7-én Fotó: JALAA MAREY/AFP

Közben Benjámin Netanjahu miniszterelnök élő adásban közvetített tévébeszédben jelentette ki, hogy az amerikai elnök bátor és helyes döntést hozott. A Trump bejelentése után várhatóan éleződő feszültségre utalva azt mondta:

„Erőteljesen válaszolunk minden támadásra.”

Bár az USA európai szövetségesei ellenezték az alku felrúgását, az izraeli miniszterelnök nem finomkodott, és múlt héten hétfőn egy kétszer négyméteres, IRÁN HAZUDOTT felirat előtt győzködte a világot, és főleg a Fehér Házban tévéző barátját, hogy az országnak igenis volt titkos atomfegyver-programja 2015 előtt, aminek a nyomait azóta igyekezett eltüntetni. Ahogy akkor írtuk: ez nem túl meglepő állítás, három éve pont emiatt kötöttek megállapodást az iráni atomfegyver-program korlátozásáról. De Trumpra így is hathatott a műsor. (Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.