Egyetlen fotó miatt internálták három évre Recskre

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Elképesztő történetet osztott meg az Állambiztonsági Szolgálatok Levéltára, hogy milyen kevés kellett recski internáláshoz a Rákosi-korban.

A húszéves Farkas Pál 1950. május elsején lefényképezte, ahogy a rendőrök elvezetnek egy részeget. Nyolc nappal később az ÁVH már három évre Recskre internálta fasiszta provokációs tevékenység miatt. Az indoklás szerint a rendőri intézkedést azért fotózta le, hogy nyugatiaknak odaadja. 

A dokumentumból az derül ki, hogy Farkas Pál aligha volt a rendszer ellensége. Ugyan Bécsben született 1930-ban, apja - vélhetően kommunista - emigráns magyar volt, anyja orosz. Farkas Pál hároméves volt, amikor a család a Szovjetunióba ment, nyolcéves volt, amikor hazatértek Magyarországra. Jó állásokat kapott, de volt valami elszámolási ügye, ami miatt segédmunkás lett. Saját bevallása szerint a szovjet irodalom és az ideológia érdekli, marxista kommunistának vallja magát, gyűlöli a rendszer ellenségeit. Azt az ÁVH is elismeri, hogy baloldali gondolkodású, annyi negatívumot írnak róla, hogy hirtelen haragú, összeférhetetlen ember, hibája, hogy nem kiforrott és hajlamos a karrierizmusra. 

Apja régi mozgalmi ember, de fia ügye miatt ellene is fegyelmi eljárás indult. 

A Belügyminisztériumhoz 15 napon belül lehetett fordulni fellebbezéssel, de Farkas Pál nem úszta meg, valóban csak három évvel később, 1953. április 9-én szabadult. 1957-ben Nyugatra disszidált.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.