Egyetlen fotó miatt internálták három évre Recskre

2018 május 9., szerda 8:26
64

Elképesztő történetet osztott meg az Állambiztonsági Szolgálatok Levéltára, hogy milyen kevés kellett recski internáláshoz a Rákosi-korban.

A húszéves Farkas Pál 1950. május elsején lefényképezte, ahogy a rendőrök elvezetnek egy részeget. Nyolc nappal később az ÁVH már három évre Recskre internálta fasiszta provokációs tevékenység miatt. Az indoklás szerint a rendőri intézkedést azért fotózta le, hogy nyugatiaknak odaadja. 

A dokumentumból az derül ki, hogy Farkas Pál aligha volt a rendszer ellensége. Ugyan Bécsben született 1930-ban, apja - vélhetően kommunista - emigráns magyar volt, anyja orosz. Farkas Pál hároméves volt, amikor a család a Szovjetunióba ment, nyolcéves volt, amikor hazatértek Magyarországra. Jó állásokat kapott, de volt valami elszámolási ügye, ami miatt segédmunkás lett. Saját bevallása szerint a szovjet irodalom és az ideológia érdekli, marxista kommunistának vallja magát, gyűlöli a rendszer ellenségeit. Azt az ÁVH is elismeri, hogy baloldali gondolkodású, annyi negatívumot írnak róla, hogy hirtelen haragú, összeférhetetlen ember, hibája, hogy nem kiforrott és hajlamos a karrierizmusra. 

Apja régi mozgalmi ember, de fia ügye miatt ellene is fegyelmi eljárás indult. 

A Belügyminisztériumhoz 15 napon belül lehetett fordulni fellebbezéssel, de Farkas Pál nem úszta meg, valóban csak három évvel később, 1953. április 9-én szabadult. 1957-ben Nyugatra disszidált.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt