Guy Verhofstadt szerint az EU nem finanszírozhatja tovább az illiberalizmust

Véleménycikkel jelentkezett Guy Verhofstadt, az európai liberálisok vezetője a HVG-ben. Verhofstadt a 2020-27-es, most vitatandó európai költségvetés apropóján fejti ki, hogy véleménye szerint az unió nem finanszírozhatja tovább Magyarországon és Lengyelországban a szélsőjobboldali populizmust terjesztő kormányokat.

Verhofstadt a cikke elején tisztázza, hogy a maga részéről az EU egyik legnagyobb vívmányának tartja a kohéziós politikát, melynek részeként 2014-2020 között több mint 350 milliárd eurót csoportosítottak át a gazdagabb országok befizetéseiből a felzárkóztatandó keleti tagállamoknak. A kohéziós politika legnagyobb nyertese Lengyelország volt, mely 77 milliárd eurót kapott. Magyarország a maga 22 milliárd eurójával a negyedik legnagyobb kedvezményezettje volt a politikának.

Mégis, ez az a két tagállam, ahonnan a legerősebb kihívás érkezett a közös európai értékekkel szemben. "Ahelyett, hogy felismernék és elfogadnák azokat az értékeket, amelyek ezt a nagyvonalúságot inspirálták, a lengyel és magyar kormányok módszeresen aláássák a jogállamot és szétverik az igazságszolgáltatásuk intézményeit.

Ha ma jelentkeznének az Európai Unióba, nem engednénk be őket" - írta.

Verhofstadt szerint megengedhetetlen, hogy az uniós polgárok pénzét "illiberális elitek presztízsprojektjeire" költsék. Azt is megjegyzi, hogy "a megmaradt magyarországi szabad sajtóban ... nagyon is hihető történetek láthatók arról, hogy Orbán Viktor és bűntársai az EU-pénzek fosztogatásával gazdagodnak".

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.