Guy Verhofstadt szerint az EU nem finanszírozhatja tovább az illiberalizmust

külföld
2018 május 09., 07:30
comments 320

Véleménycikkel jelentkezett Guy Verhofstadt, az európai liberálisok vezetője a HVG-ben. Verhofstadt a 2020-27-es, most vitatandó európai költségvetés apropóján fejti ki, hogy véleménye szerint az unió nem finanszírozhatja tovább Magyarországon és Lengyelországban a szélsőjobboldali populizmust terjesztő kormányokat.

Verhofstadt a cikke elején tisztázza, hogy a maga részéről az EU egyik legnagyobb vívmányának tartja a kohéziós politikát, melynek részeként 2014-2020 között több mint 350 milliárd eurót csoportosítottak át a gazdagabb országok befizetéseiből a felzárkóztatandó keleti tagállamoknak. A kohéziós politika legnagyobb nyertese Lengyelország volt, mely 77 milliárd eurót kapott. Magyarország a maga 22 milliárd eurójával a negyedik legnagyobb kedvezményezettje volt a politikának.

Mégis, ez az a két tagállam, ahonnan a legerősebb kihívás érkezett a közös európai értékekkel szemben. "Ahelyett, hogy felismernék és elfogadnák azokat az értékeket, amelyek ezt a nagyvonalúságot inspirálták, a lengyel és magyar kormányok módszeresen aláássák a jogállamot és szétverik az igazságszolgáltatásuk intézményeit.

Ha ma jelentkeznének az Európai Unióba, nem engednénk be őket" - írta.

Verhofstadt szerint megengedhetetlen, hogy az uniós polgárok pénzét "illiberális elitek presztízsprojektjeire" költsék. Azt is megjegyzi, hogy "a megmaradt magyarországi szabad sajtóban ... nagyon is hihető történetek láthatók arról, hogy Orbán Viktor és bűntársai az EU-pénzek fosztogatásával gazdagodnak".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.