Guy Verhofstadt szerint az EU nem finanszírozhatja tovább az illiberalizmust

2018 május 9., szerda 7:30
321

Véleménycikkel jelentkezett Guy Verhofstadt, az európai liberálisok vezetője a HVG-ben. Verhofstadt a 2020-27-es, most vitatandó európai költségvetés apropóján fejti ki, hogy véleménye szerint az unió nem finanszírozhatja tovább Magyarországon és Lengyelországban a szélsőjobboldali populizmust terjesztő kormányokat.

Verhofstadt a cikke elején tisztázza, hogy a maga részéről az EU egyik legnagyobb vívmányának tartja a kohéziós politikát, melynek részeként 2014-2020 között több mint 350 milliárd eurót csoportosítottak át a gazdagabb országok befizetéseiből a felzárkóztatandó keleti tagállamoknak. A kohéziós politika legnagyobb nyertese Lengyelország volt, mely 77 milliárd eurót kapott. Magyarország a maga 22 milliárd eurójával a negyedik legnagyobb kedvezményezettje volt a politikának.

Mégis, ez az a két tagállam, ahonnan a legerősebb kihívás érkezett a közös európai értékekkel szemben. "Ahelyett, hogy felismernék és elfogadnák azokat az értékeket, amelyek ezt a nagyvonalúságot inspirálták, a lengyel és magyar kormányok módszeresen aláássák a jogállamot és szétverik az igazságszolgáltatásuk intézményeit.

Ha ma jelentkeznének az Európai Unióba, nem engednénk be őket" - írta.

Verhofstadt szerint megengedhetetlen, hogy az uniós polgárok pénzét "illiberális elitek presztízsprojektjeire" költsék. Azt is megjegyzi, hogy "a megmaradt magyarországi szabad sajtóban ... nagyon is hihető történetek láthatók arról, hogy Orbán Viktor és bűntársai az EU-pénzek fosztogatásával gazdagodnak".

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt