Volt egy nyolcrészes kalandregényünk, Gyuriról, a drogfutárról

bűnügy
2018 május 09., 14:15
comments 15

2014. január 12-én jelent meg a 444-en A drogfutár című sorozat első része, és utána még hét héten át, vasárnaponként következtek az epizódok.

A történet Rejtő-könyvekbe illő fura karakterek sorát vonultatta fel, a román testépítő piti bűnözőtől kolumbiai kokainbáróig, korrupt perui nyomozóktól Sanyi bácsiig, az óradíjára kényes limai bírósági tolmácsig. Kiderül belőle, hogy miért ült ártatlanul 13 évet a prostituált szeretőjétől egy razzia közepén hazalopódzó Carlos, és például az is, hogyan lett a magyar drogfutárok állhatatos védelmezője egy görög származású ügyvéd, akinek az édesanyja egyébként Peru első női minisztere volt.

A fordulatokkal és mellékszálakkal teleszőtt történet nagy részét Gyuri mesélte el Magyari Péternek, sok éjszakán tartó beszélgetéseken, még 2013 őszén. Gyuri egy csődbe ment budapesti vállalkozó volt, aki 2009-ben egy nigériai férfi javaslatára a Déli Pályaudvar közelében elvállalta, hogy kokaint csempésszen Peruból Európába. Kiment, elkapták és több mint három évet ült. Büntetése első felét Dél-Amerika egyik különösen rossz hírű börtönében, Sarita Colonián töltötte, ahol a rabokat irányító maffia erősebb volt, mint a börtön parancsnoka.

Gyuri egészen részletesen elmondja a sorozatban, hogy milyen volt a börtönben az élet, drogozás, kurvák, fegyverek és vécére váró sorok tűnnek fel, hétköznapi pillanatok és rendkívüli drámák követik egymást, és közben az általa megismert rabok különös történetei is megelevednek. És közben valamennyire megismerjük Gyurit is, hogyan próbált eltávolodni először mindentől és mindenkitől, miért érezte magát "malacnak" az indián rabok között, és  hogyan kezdett aztán szakácskodásba és végül pókerezésbe, a túlélésért.

A drogfutár sorozatot itt lehet visszaolvasni, itt pedig a sorozat Facebook oldala van.

Ötödik születésnapunk alkalmából egy hónapon át fel-felidézünk néhány multaságos/emlékezetes/emlékezetesen mulatságos pillanatot a 444 első öt évéből, és gyűjtjük a muníciót a következő ötre.

Ha szeretnéd, hogy ezt a munkát folytathassuk, támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.